Hemofil

Dobrý den. V lednu mě bolelo v krku, nález hemofila Infl., byla jsem přeléčena Augmentinem, ale nález v krku přetrvává. Nedělal mi vážné obtíže, jen lehký kašel, spíše suchý, po ránu vlhčí a únava. Teď ale moje školkové děti mají virozu s rýmou a kašlem a mě opět začalo v krku pobolívat, po ránu jsem dost zahleněná, při kašli škrábání na hrudi, zbytek dne odkašlávám hůře ale cítím "knedlík" na hrudi. Je možné že je to způsobeno jen virozou, nebo zase dělá problém hemofil a je nutné léčit antibiotiky? Kojím roční dítě, dostala bych asi opět augmentin (citlivost podle výtěrů je). Je vhodné nasadit stejná antibiotika když poprvé nezabrala? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Věrko, s antibiotiky bych vyčkala, Hemophillus může v našich mandlích klidně pobývat bez toho, aby byl původcem klinických potíží. Na Vašem místě bych navštívila praktika, který Vás klinicky vyšetří, poslechne průdušky, plíce a nechala bych si udělat vyšetření CRP /C-reaktivní protein, marker bakteriálního zánětu/ a FW- sedimentaci červených krvinek. Značné zvýšení obou hodnot nahrává bakteriálnímu zánětu, nízké hodnoty vidíme u zánětů virových /tudíž bych antibiotika neindikovala/. Určitě do té doby kloktejte /např.tantum verde/, cucejte pastilky /jako Septofort, Drill,.../, doporučuji i Bioparox sprej /lokální antibiotika ve spreji/, inhalujte Vincentku, pomůže i ACC nebo NAC /stejná účinná látka-N-acetylcystein: 200 mg ráno a 200 mg v poledne/, hodně pijte, ať se zlepší vykašlávání. Držím Vám palce, s pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
reflux... | Od: Pepa | 26.5.2014 23:30
...byl příčinou těchto mých potíží.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: