Hemoroidy a roupy

Dobrý deň, už zhruba 3-4 deň trpím častým svrbením v oblasti konečníka a prechádza to až do akéhosi pálenia. Potreboval by som poradiť, či sa jedná o mrle (roupy) alebo by mohlo ísť aj o hemoroidy. Zo začiatku som pociťoval svrbenie až pálenie, krv sa neobjavila. Pri stolici som cítil jemnú bolesť, ako keby mám nejaké hrudky (opuchnutý) konečník, ale keď som zatlačil, tak to vyšlo von. Včera večer som si začal aplikovať na konečník nejakú masť a objavil som tam malé biele tenké červíky, pravd. mrle (roupy alebo hlísty), ale bolo ich tam strašne moc. Postupne som si to vytieral a vytiahol som ich cca 15-20 červíkov. Tak mi mama dala tabletku, zdá sa mi, že to bol Vermox. Svrbelo to celú noc, ale našťastie som nejako zaspal. Dnes ráno to svrbí už menej. Ale pri vykonávaní rannej stolice som mal problémy a nemohol som ju vykonať. Išlo to s ťažkosťami musel som až zatlačiť, ale niečo čo chcelo ísť von sa stiahlo naspäť do konečníka a tak som stolicu nevykonal. Čítal som si niečo o hemoroidoch a nemohlo by ísť o 2. štádium príznakov? (II. stupeň tvoria o niečo väčšie hemoroidy, ktoré sa nevracajú späť do steny análneho kanála, ak pacient preruší tlačenie na stolicu. Tieto hemoroidy už spôsobujú pacientovi častejšie bolesti, svrbenie alebo krvácanie.) Dnes ráno už to svrbenie a pálenie nie je také intenzívne, uvidím večer. Moje príznaky teda boli svrbenie, pálenie a dnes ráno problém s vyprázdnením stolice, cítim akoby hrudky alebo opuchnutie v oblasti konečníka, krv som nespozoroval. Potreboval by som poradiť či sú to teda iba mrle (roupy) a môžu sa pri nich vyskytnúť aj tieto príznaky, ako problém so stolicou a opuchnutím príp. hrudkami, ktoré pociťujem (možno tam nie sú neviem, len to tak cítim) alebo by mohlo ísť aj o hemoroidy? Ďakujem za odpoveď. Prajem príjemný deň.

Odpověď odborníka:

Ano...zřejmě jde o roupy, Vermox by měl stačit, případně se dávka opakuje znovu po 14 dnech, na zklidnění konečníku bych použil mast Myfungar 2x denně, na stolici rozhodně nijak netlačit !!! násilné tlačení může vytlačit konečník ven a "naruby", což právě hemoroidy může vytvářet...pokud to necháte v klidu, většinou se všechno zatáhne zpět dovnitř na své správné místo !! na stolici tlačíme pokud možno mírně a hlavně pokud jsme si jisti že nějaká stolice v konečníku je...to co se vám vrátilo zpátky byla právě vytlačená vnitřní sliznice konečníku, která je na pohmat hrudkovitá...už to nikdy nedělejte !!! na zklidnění konečníku uvnitř si kupte čípky, v lékarně vám něco jistě vyberou, zdravím

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: