Henoch-schonleinova purpura

Dobrý den, mému pětiletému synovi byla stanovena diagnóza Henoch-Schonleinova purpura. První příznaky se objevily před 14-ti dny. Prozatím má lehce zasaženy klouby, gastrointescinální trakt a stále se objevuje nový výsev vyrážky. Moč je zatím bez hematurie. Minulý týden mu dělali výtěry z nosu a krku a v obojím byl nalezen Stafylokokus Aureus v množství "na jeden kříž". Lékaři usoudili, že není třeba přeléčit. Chtěla bych se zeptat, zda se nemůže namnožit a zda nemohl být příčinou HSP. Ještě Vám přiblížím synovu nemocnost na podzim. Měl zánět horních cest dýchacích, ale s čistým poslechem, proto nejprve nedostal antibiotika, přestože jeho sestra měla poslechový nález na průduškách a antibiotika dostala. Po týdnu se přidal zánět v očích, i když ne typický, měl pouze červenou sliznici a stěžoval si na pálení. Doktorka nasadila Klacid, aby se přeci jenom přeléčil. Po dobrání léku jsem pozorovala nechutenství, stěžoval si na bolesti břicha a vše vyústilo nejprve v silné bolesti nohou-lýtek a nemožnost se postavit. Po dvou dnech přišly kolikovité bolesti břicha a výsev purpury. A dále viz začátek. Průběh, komplikace i léčení HSP znám, jde mi spíš o souvislost se Streptokokem Auereem, kde ho mohl získat a jaké hrozí komplikace v souvislosti s HSP. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Stafylokokus aureus může být přítomen jako tzv. běžná flóra a obvykle nepůsobí žádné problémy, proto opravdu nemusí být přeléčen. Souvislost s HSP není žádná.

MUDr. Sylvie Richterová
MUDr. Sylvie Richterová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: