Hepatalne testy - zvysene

Uz viac ako rok mam bolesti v pravom podrebri a niekedy mi byva zrazu zima. Pre rokom ma lekar poslal na USG brucha,kde nic nezistili. V pravom podrebri mavam stale bolesti a teraz mi lekar zistil zvysene hepatalne testy - ALT 1,77ukat/l (ref.0,1-0,6); AST 1,29 ukat/l (ref.0,15 -0,6): CRP 7,00 mg/l (ref. 5,00),;glukoza 6,2 (ref. 3,5 -6,1); FW28. Lekar mi predpisal Lagosa 3x1. Inak uzivam uz rok 20 mg Zaranta na vysoky cholesterol a 2,5 mg Bisomerck na zvyseny tlak. Lekar ma na dalsie ine vysetrenia jater neposlal. Mam vsak obavy, aby som nieco nezanedbala. Mohlo by to byt nejaka vaznejsia nemoc? Co od toho ocakavat?

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Bohužel,pouhý údaj o bolesti v pravém podžebří a mírném zvýšení jaterních transamináz ke zhodnocení Vašeho stavu nestačí.Někdy lze mírný vzestup jaterních enzymů přičíst tzv.steatose jater,která se léčí v zásadě úpravou hladiny lipidů a cukrů..nejlépe je,pokud pacient všechny své pochybnosti předloží svým ošetřujícím lékařům..-nikdo jiný nemůže mít lepší "nápady",jak dále vyšetřovat a léčit,než oni,kteří Vás přímo vyšetřují a mohou sledovat i dynamiku Vaší poruchy-vývoj v čase!!

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: