Hepatitida b, c

Dobrý den. Minulý týden jsem navštívila lékaře na vesnici který mi odebral krev. V ordinaci moc čisto nebylo. Všimla jsem si pár stříkanců zaschlé krve a bohužel ani doktor se mi moc čistotný nezdál. Byl to spíše takový špindíra a i trochu zapáchal. Mám obavy zda-li vůbec mění jehly na stříkačkách a třeba je jen neotře. Vím, že si řeknete, že je to doktor tak proč by jehly neměnil, je to přeci jeho povinnost, ale mě přijde že si rozhodně s čistotou hlavu neláme. Bohužel jsem neviděla, že by dával novou jehlu a mám pocit že stříkačka už byla použita. Chtěla bych si, pro klid svoji duše, zajít na testy hepatitidy B a C za 7 měsíců to už by měly být vytvořené protilátky. Jen bych potřebovala poradit jaké konkrétní protilátkové testy a rozbory (název např. HBsAg, atd.) bych měla podstoupit aby se případná nákaza odhalila? Máme tu laboratoř takže bych rovnou na testy zašla tam. Moc Vám děkuju za rady. Hezký zbytek dne.

Odpověď odborníka:

Testy na žloutenku typu B v prvním sledu zahrnují vyšetření HBsAg a anti HBc IgM, u žloutenky typu C vyšetření protilátek anti HCV. Pokud by byl některý z testů pozitivní, je nutné další dovyšetření u specialisty, které se většinou provádí v hepatologické ambulanci nebo na infekční ambulanci. S vyšetřením ale neotálejte a zajděte si co nejdříve na 1. testy.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: