Hepatitida b,c

Chtěl bych se zeptat, jak velké je riziko přenosu hepatitidy C nebo B při šťourání se v nose s neumytýma rukama. V minulosti jsem poměrně často provazoval tento nechutný zlozvyk a teď přemýšlím, jestli jsem se nemohl nakazit, za předpokladu, že by na prstech byly nějaké částečky (byť i neviditelné) nakažené krve - např. při kontaktu rukou s veřejnými místy, penězi, kliky od dveří atd., kde by teoreticky mohla být nějaká nakažená krev. Pokud by i došlo vlivem šťourání se ke krvácení z nosu, je zde riziko? Doporučil byste testování nebo mám na to zapomenout? Mám obecně možná neoprávněný strach z nákazy žloutenkou, dříve jsem ale o rizikách přenosu vůbec nepřemýšlel. Děkuji a omlouvám se za poměrně nechutný dotaz.

Odpověď odborníka:

Pane Petře. Popsaným způsobem by bylo nejspíše možné získat žloutenku typu A, teoreticky ale také B. U hepatitidy C lze takový přenos prakticky vyloučit (zde by byl nutný opravdu přímý kontakt porušené kůže nebo sliznice s nakaženou krví... Pokud se cítíte dobře, považuji ale testování za zbytečné. Uvažte možnost nechat se proti hepatitidě A i B očkovat (nepíšete, kolik přesně Vám je, pokud pod 24, byl jste asi proti B byl již očkován v rámci běžné vakcinace u pediatra).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: