Hepatitida c a těhotenství

Rada bych se zeptala jaka jsou rizika otěhotnění během léčby hepatitidy c. Partner se leci 4 měsíc interferonem a ribavirinem. Bohužel jsem zjistila ze jsem v 5. Týdnu těhotenství. Dochazi k poškození plodu vzdy? Mela bych podstoupit UPT nebo je možnost ze by miminko mohlo byt pořádku. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Kamilo, při léčbě a následně 6 měsíců po léčbě interferonem a ribavirinem by partnerka léčeného partnera neměla otěhotnět, o čemž vás jistě ošetřující lékař uvědomil. Léky se vylučují do spermatu a mohou způsobit poškození plodu. Jaké je riziko poškození vám ale nikdo s jistotou nedokáže říci. Záleží jen na vás, jestli možnost rizika poškození plodu přijmete nebo ne. Nicméně vzhledem k tomu, že jste otěhotněla zhruba 3 měsíce po ukončení léčby partnera, osobně si myslím, že riziko poškození je relativně malé.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Můj partner má hepatitidu C – je to důvod k rozchodu?
Články: Můj partner má hepatitidu C – je to důvod k rozchodu?
Hepatitida C je poměrně...
Hormonální antikoncepce jako 100% ochrana před početím? NIKDY!
Salmonelóza
Články: Salmonelóza
Salmonelóza je infekční...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Ztrácíte paměť? Rozpoznejte nemoc od obyčejného zapomínání
Užívání léků proti bolesti si dříve či později vybere svou daň
Rakovina ledvin
Články: Rakovina ledvin
Rakovina ledvin (renální...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Lymeská borrelióza může poškodit srdce
Články: Lymeská borrelióza může poškodit srdce
Pokud si včas nevšimneme...
Hypofunkce štítné žlázy
Články: Hypofunkce štítné žlázy
Hypofunkce štítné žlázy...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: