Hernie dvou disků - prosba o zhodnocení závažnosti nálezu

Dobrý den, prosím o zhodnocení závažnosti nálezu. Je mi 28 let, na konci listopadu pád na kostrč, stupňující se bolesti v zádech, takže jsem začátkem prosince ulehla do postele, v půlce prosince návštěva lékaře, nařízená rehabilitace, v té době už denní dávky 3 Ibalginy (kvůli bolesti), chůze na delší vzdálenosti vyloučená, nemožné sezení, naordinován Guajacuran a Dorsiflex. Začátkem ledna se kromě vystřelující bolesti do levé hýždě a nohy přidalo i její brnění v celé délce a mírná necitlivost (v závislosti na poloze, "zatížení") na straně chodidla a stehna, stálé ležení, nemožné sezení ani stání, denně ujdu v součtu max. 150m (na záchod, event. do auta), dále než 10m bez pauzy nedojdu a ani se to šourání ve zkroucení nedá moc za chůzi považovat. V půlce ledna jsem se konečně dostala k neurologovi (dlouhé objednací lhůty), skončila jsem pár dní v nemocnici se zdevastovaným žaludkem z přemíry léků na bolest, uděláno plánované CT a následná hospitalizace 10 dní na infuzích na neurologii (efekt spíše záporný, z nemocnice jsem se šourala v slzách bolesti a to jsem v sobě měla infusi s mesocainem a kapsli tramalu). Nyní čekám na 19.2. na magnetickou rezonanci a 28.2. na PRT...Můj stav je stále stejný - intenzita bolestí, brnění, necitlivost i moje absolutní nefunkčnost, kdy mě manžel musí oblékat dolní polovinu těla a výhradně se stará o roční dceru. VÝSLEDKY CT: V prostoru L4/5 je patrná paramediální herniace disku doleva 7 mm s útlakem durál. vaku zleva (vymizelý epidurál. tuk z laterál. recessu). Sagitál. rozměr kanálu páteřního je v této úrovni 11 mm. V prostoru L5/S1 je patrná paramediální herniace disku doleva skoro 10 mm s osteochondrosou a s mírným tlakem na levý kořen. Kanál páteřní je v této úrovni zúžen na 11 mm. Foramina intervertebralia nezúžena. Fasetové klouby bez artrotických změn. Z PROPOUŠTECÍ ZPRÁVY: Dolní končetiny: na DK v Ming udrží jen izolovaně, Lass. vpravo do 80st., vlevo do 20st., kyčle volné, L2-L4 sm. norm., L5- S2 rr. nižší vlevo, Babinski 0, dysestezie po S1 vlevo, hluboké čití sym., bez poruch polohocitu, plantární a dorsální flexe symetrická s dobrou silou, FP negat. Páteř: bez poklepové bolestivosti, SI klouby nebolestivé, Patrick neg., Thomayer ke kolenům Stoj a chůze značně antalg. Mám brát prášky Tramal 50 mg 1-0-1 a Gordius 300mg 1-0-1. Prosím Vás o zhodnocení významnosti nálezu z CT - může nález způsobovat takové problémy? Je ještě šance, že uspěje konzervativní léčba, pokud se i přes veškeré léky a hospitalizaci stav za 2 měsíce vůbec nezlepšil, spíše zhoršil? Je nějaká možnost, jak uspíšit léčbu? Děsí mě varianta, že budu muset jít na operaci a budu muset v tomto stavu vydržet třeba ještě 2 měsíce. Předem děkuji za Vaše názory

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nález herniací L4-5-S1 na CT zcela odpovídá Vašim obtížím. Léčbu lze těžko uspíšit, PRT je jistě vhodné vyzkoušet. Pokud by ani po obstřicích nedošlo ke zlepšení, bylo by vhodné zvážit operační zákrok, vzhledem k postižení dvou plotének by ale hlavní otázkou byl rozsah případného zákroku.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: