Herpes

Dobrý den, moje přítelkyně dostala před pár dny genitální herpes a musela dokonce zůstat v nemocnici. Těsně před tím jsme měli oba příznaky mikózy, já jsem se vyléčil Canestenem a teď jsem naprosto v pohodě. Je možné, že to dostala ode mě a že jsem přenašeč? Jsme spolu už dlouho a i když já sem tam mám opar třeba na rtu, tak tam dole jsem nikdy nic takového neměl. Přítelkyně doteď na opary nikdy netrpěla. Měl bych si zajít někam na kontrolu, případně měl bych se nějak léčit? Abych ji potom zase znovu nenakazil.

Odpověď odborníka:

HSV-2 zapříčiňuje opar genitální (herpes genitalis), který se řadí mezi přenosné infekční pohlavní nemoci. V některých případech však může původce oparu na rtu způsobit genitální opar a naopak. Onemocnění se přenáší kontaktem. Nákazu infikovaný člověk na zdravého přenese líbáním, pohlavním stykem, nepřímo společným používáním prádla nebo ručníků, žínek, příborů, sklenic, balzámu na rty apod. Z epidemiologického hlediska je důležité, že se infekce herpes simplex může přenést i v asymptomatickém období díky bezpříznakovému vylučování viru. Tento přenos je odpovědný až za 70% nákaz.U vás by bylo možné serologické vyšetření na kožním oddělení. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: