Herpes na kůži v těhotensví

Dobrý den, pár dní zpátky se mi na boku hrudníku udělalo ložisko několika pupínků (podobných spíše štípancům, ne puchýřky). Vzhledem k vysoké svědivosti jsem si ložisko bohužel rozškrábala. Dnes jsem se vzbudila s tím, že ložisko bylo mírně nateklé, pupínky samozřejmě rozškrábané a lehce bolely na dotek. Vzhledem k tomu, že jsem v 8. týdnu těhotenství, chtěla jsem vyloučit riziko pásového oparu (neboť jsem se dozvěděla, že může být pro plod nebezpečné) a vydala jsem se na kožní ambulanci. Pan doktor mi nejdřív řekl, že to určitě pásový opar není, zvlášť když jsem před tím neměla puchýřky a doporučil mi koupit si na zklidnění Fenistil Gel. V tu chvíli však přišla do ordinace druhá paní lékařka, která se na to taky podívala a ačkoli nic netušila o průběhu, hned mi sdělila, že jde o opar "herpes simplex", nikoli o opar pásový. Uklidnila mně, že to miminku nemůže uškodit. Pan doktor mi na její radu předepsal Herpesin, ačkoli se sám domníval, že to opar určitě není. Podotýkám, že trpím na atopické ekzémy a jsem alergik a vzhledem k těhotenství nemůžu brát žádné tlumící léky, tudíž kůži mám obecně v tomto období dost citlivou. Moc prosím o radu, zda dle Vás, jde o opar či nikoli, a pokud ano, jestli ho můžu mazat Herpesinem. Případně zda opar "herpes simplex" může nějak uškodit plodu (nikdy dřív jsem na opary netrpěla). Jsem z dvojí diagnózy zmatená a nervózní. Děkuji!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Evo. Velice mě mrzí, že vyšetření proběhlo takto zmateně. Vámi přiložená fotka je sice poněkud rozmazaná, ale nález skutečně vypadá nejspíše jako herpes - jde-li jen o toto jedno ložisko, půjde pak pravděpodobně o herpes simplex, nikoliv "pásový" opar. Tak či onak, v této fázi již místním použitím Herpesinu (který by jinak v graviditě šel použít) průběh příliš neovlivníte, takže tradiční tekutý pudr poslouží stejně dobře. Infekce oparem a virem neštovic vadí v případě, že jde o prvotní infekci - Vaše potíže jsou ale jistě dány tzv. "reaktivací" viru, který již máte v těle, nemusíte se tedy ničeho obávat. Jinak podotýkám, že některá antihistaminika jsou v těhotenství považována za bezpečná, máte-li tedy významné potíže v rámci alergie, možnosti léčebného ovlivnění zde jsou...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: