Herpes pod nosem a rtu

Dobrý den paniu doktorko, Dovolte mi dotaz, v červenci mi vzniklo postupně začervenání na rtu a potom pod nosem. Následně to štípalo a doktorka stanovila diagnozu herpes multiplex (s více ložiskami- pod nosem). Puchyřky nevznikali, spiš jenom začervenání a štípání. Bral jsem 5 dní Herpesin tablety (dle předpisu). Ovšem nyní je srpen, a podobné štípání mám znovu, opakuje se to již po 3 -4 v mesíci v průběhu dne také (pod nosem, na rtu, občas i brada). Je možné, že se herpes rozšířil i na bradu, nebo jiné části obličeje - když třeba spím a dotykám se peřiny? Jak bych měl nyní postupovat, tak aby se opar neopakoval každý měsíc ? Doufám, že to je letním slunkem a v zimě se opakovat nebude? PS: navíc mám vždycky i takové návali horka, pocení a mírné točení hlavy (před vznikem příznaků), to jsem dříve neměl. Je toto normální? Necitím se dobře, točí se mi hlava, ale na druhý den to přejde... Děkuji za odpověd a přeji vám pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud se opary vracejí, tak je nutné objednat se ke kožnímu lékaři. Tyto viry mají schopnost zůstávat v organismu a při oslabení, únavě, UV záření atd. se mohou opět aktivovat.My odebíráme krev na přítomnost protilátek a dle výsledků zahajujeme celkovou terapii antivirotiky (např. Herpesin, Zovirax). Léčba trvá cca 6 měsíců, mělo by dojít ke snížení výskytu oparů. Celkové příznaky mohou být přítomny, ale je nutné vyloučit i jiný původ v motání hlavy, pocení atd. , tedy vyloučit jinou příčinu, opar může být následkem oslabení organismu. LRJ

MUDr. Lucie Růžičková Jarešová
MUDr. Lucie Růžičková Jarešová

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: L - DermaMedEst s.r.o

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: