Herpes simplex

Dobrý den, paní doktorka, můj problém se týká oparu, herpes simplex. Chtěla bych se zeptat jak dlouho je můj opar na rtu infekční, za pár dní mi přijede přítel a bojím se přenosu oparu ze rtu při pohlavním styku. Když se opar zahojí a zbyde po něm pouhý flíček bez stroupků a pupínků mohu ho nějak nakazit? Nerada bych na něj a následně na sebe ze rtu vytvořila přenesením herpes genitalis. A druhý můj dotaz, ikdyž opar odezní vím, že mám v těle ještě virus, ale mohu i přesto, že opar je pryč nakazit přítele líbáním či orálním styku přes sliny? Předem moc děkuji za Vaši odpoveď, J.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, flíček, který zůstane po oparu, infekční není. Virus však můžete vylučovat slinami i v období bez výsevu puchýřků. Riziko nákazy je v tomto období mnohonásobně menší, přesto je přenos možný před drobné trhlinky a oděrky. Na rtech způsobuje opary virus herpes simplex 1 zatímco na genitálu herpes simplex 2. Není však zcela vyloučeno, že v některých případech vyvolá opar na rtu herpes dvojka a na genitálu jednička.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Opar | Od: Markéta | 12.2.2014 18:52
Oparem se může nakazit kdykoli, kdokoli. Ten vir v
sobě většina populace prostě má a bohužel ta druhá
osoba při oslabené imunitě nebo jiných vlivech opar
dostane. Jako léčbu můžu doporučit náplasti Cosmos
na opary. Pěkně se pod nimi opar hojí. Hlavně né
žádné zubní pasty, pak to z toho oparu vůbec nejde
sundat.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: