Herpes u miminka

Dobrý den. Mám doma 14ti denní holčičku.. Včera večer jsem zjistila, že se mi udělal v koutku úst opar. Bohužel jsem si uvědomila, že jsem před tím malinkou pusinkovala. Protože jsem četla, že opar může být pro takhle malé miminko životu nebezpečný, chci se zeptat, jaká je možnost, že by se ode mě mohla nakazit? V těhotenství jsem měla opary asi 3x. Může mít ode mě nějaké protilátky? A jaké příznaky mám hlídat, abych mohla při případné nákaze ihned vyhledat lékařskou pomoc? Samozřejmě od zjištění malou nepusinkuji a před každým kontaktem s ní si dezinfikuji ruce. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Pokud jste prodělala opar již před těhotenstvím nebo v jeho průběhu, je vaše dcera chráněna přenesenými protilátkami. Hladina ochranných protilátek ale v řádu měsíců klesá, proto v pozdějším období není možné zaručit ochranu proti herpesu. Proto v přítomnosti oparu u vás či příbuzných byste se měli vyvarovat líbání vaší dcery a dodržovat zásady běžné hygieny (mytí rukou, neolizovat dudlík apod.).

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x