Herpetická infekce, hraniční crp a cotrimoxazol

Dobrý den, paní doktorko. Několikrát ročně mívám - dle zjištění praktické lékařky - oparové puchýřky na patře spojené se "škrábáním", zvýšenou teplotou, silným pocením a velkou únavou. Zatím na radu paní doktorky zabíral Bioparox, který prý urychlí hojení sliznice. Letos jsem měla podobné potíže už 4x, poslední dvě infekce v rozmezí pouhého měsíce. Od srpna to vypadalo, že potíže v lehčí formě přetrvávají víceméně stále. Výtěr z krku byl negativní. Před třemi dny se to náhle zhoršilo, přičítám to aktivně strávenému víkendu - teploty ke 38°C, bodavé bolesti svalů po celém těle a vyčerpanost jako při chřipce, ale bez dalších příznaků (rýma, kašel). Přes den jsem přitom měla dost nízkou teplotu kolem 36°C, horečku až k večeru. Lékařka mi naměřila CRP 40 - prý hraniční - a předepsala Cotrimoxazol AL forte. Včera a dnes už jsem ale měla teplotu jen lehce přes 37°C a bolesti také vymizely, volala jsem proto paní doktorce, zda lék nemusím užívat (i kvůli možným vedlejším účinkům). Bylo mi řečeno, že mi ho nasadila kvůli zvýšenému CRP, ale že tedy můžu s užíváním počkat, zda se to znovu nezhorší. Lékařka má příští týden dovolenou, pak mám přijít na kontrolu a pošle mě ještě na imunologii. Omlouvám se za podrobný popis problému, ale ráda bych znala vyjádření ještě dalšího odborníka. Co mohla znamenat horečka+bolesti svalů bez dalších příznaků+CRP 40? Neriskuji návrat nemoci, když jsem odmítla lék? Ještě připojím, že jsem 18 let po thyreoidektomii kvůli karcinomu, užívám Letrox, beru i jiné léky a jsem alergička, takže pokud možno, žádné další chemické léky už do těla nepřidávám :) Předem moc děkuji za Vaši odpověď! S pozdravem Hanka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Cotrimoxazol je jako lék první volby dost neobvyklé antibiotikum... z Vašeho popisu přesně nerozumím tomu, co je Vám nyní, jestli jen bolesti svalů a teplota (může být z únavy ze zvýšené zátěže), nebo i ty puchýřky v dutině ústní (nebo na rtech?) a jestli jste alergická na nějaké léky. Pokud potíže vymizely bez nasazení léčby, tak už ji nenasazujte, pokud jste začala, tak léčbu dokončete. Pokud míváte častěji opary nebo afty v ústech, bylo by vhodné celkové vyšetření hlavně se zaměřením na hladinu cukrů, adekvátnost současné dávky Letroxu, a vyšetření na imunologii.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: