Heterozygot leiden. mutace a těhotenství

Paní doktorko,V červnu tohoto roku jsem prodělal trombozu splavu v hlavě, nyni užívám warfarin 5mg.Byla jsem i na vyšetření trombofilnich stavu.Byla mi zjištěna mutace FV leiden heterozigot. Dale se lečim na sníženou funkci štítné žlázy,užívám euthyrox 125mg a také se lečim s depresemi(aurorix 300mg).Můj partner má zelený zákal a denně si kape cosopt.Zajìmalo by mě jaké jsou rizika pro mě a mé dítě pokud bych se rozhodla otěhotnět popřípadě jaká je pravděpodobnost dědičnosti některých onemocnění. Předem moc děkuji za vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dotaz byl ke mě přesunut od kolegyně... Odpovím v bodech. 1.) warfarin v graviditě není možno užívat vzhledem k tomu, že může vyvolávat vývojové vady a krvácení u plodu (zejména v první třetině a na konci gravidity). Doporučoval bych tedy, pokud je to pro Vás akceptovatelné, odložit těhotenství až na dobu kompletního doléčení trombózy a vysazení warfarinu - a to i vzhledem k riziku opakování trombózy v graviditě (lze ale warfarin případně nahradit jinými léky, které v graviditě podávat lze - šlo by o tzv. nízkomolekulární heparin podávaný v injekcích podkožně - znáte asi z úvodu léčby nynější trombózy. I po doléčení trombózy bude nutné zvážit v graviditě podávání tohoto léku - a to nejspíše po celou dobu těhotenství a v šestinedělí (nutno uvážit individuálně - podle domluvy ošetřujícího hematologa a gynekologa, se znalostí vyvolávajících faktorů trombózy splavů - m. j. zda jste předtím užívala i kombinovanou hormonální antikoncepci aj.). Sama skutečnost, že jste heterozygotem Leidenské mutace, zvyšuje pravděpodobnost výskytu některých komplikací gravidity (preeklampsie aj...) 2.) Při plánu těhotenství je nutné zkontrolovat pečlivě funkci Vaší štítné žlázy - v graviditě je pak nutné zvýšit mírně dávku Euthyroxu a během gravidity a po porodu dělat častější laboratorní kontroly (kolem gravidity se funkce žlázy často "rozhodí" a v graviditě je potřeba hormonů vyšší). To vše je nutné pro zdárný vývoj plodu - tomu porucha funkce štítné žlázy škodí. 3.) Používání Aurorixu v graviditě by také mělo být přehodnoceno - nejsou sice jasné údaje o tom, že by přímo poškozoval plod, ale existují antidepresiva považovaná v těhotenství za bezpečnější - to je nutno probrat s Vaším ošetřujícím psychiatrem. 4.) Ohledně dědičnosti - Váš potomek bude mít 50% riziko, že po Vás zdědí trombofilní mutaci (a další může případně zdědit i od partnera...), bude tedy výhledově (to už se obracíme do delší budoucnosti) vhodné mu také provést příslušné testy - má to význam pro zhodnocení rizika trombózy v urč. situacích (úraz s fixací končetiny, možnost antikoncepce u dívek aj...). Sklon k poruchám štítné žlázy je rovněž zčásti dědičný (faktorů je zde ale více a tyto choroby jsou obecně velmi časté, zvl. u dívek...) a u zeleného zákalu platí totéž - dědičnost roli hraje, vyvolávajících faktorů je ale více. Jsem si vědom, že Vás jistě napadá celá řada dalších upřesňujících otázek - doporučuji obrátit se na Vašeho ošetřujícího lékaře, který Vám určitě se znalostí všech ostatních údajů o Vašem zdravotním stavu dokáže vše zodpovědět. Přeji rychlou úzdravu a do budoucna úspěšné a nekomplikované těhotenství.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x