Hirsutismus, akné - pomůžou mi na kožní?

Dobrý den, mám 22 let a kvůli extrémně nadměrnému ochlupení se vyhýbám vztahům a od nějakých 16ti jsem už nebyla plavat, i v kalhotkách při převlékání v šatně se musím skrývat; po oholení stejně všechny ty partie vypadají hrozně. Mám ochlupení mužského typu, ale spousta mužů, které vidím, jsou na tom daleko líp, nemají tak chlupaté ruce a podobně. Mám černé chloupky na břiše, ve velkém pásmu, ne ojediněle, kolem konečníku, mezi pysky, na nohách ještě skoro 10cm pod pohlavím, na rukách i článcích prstů, kolem bradavek extrémně, na krku až mezi lopatky a na spodní polovině zad světlé, ale hodně viditelné. Nad horním rtem si to vytrhávám pinzetou, tak nevím, jak by to vypadalo, taktéž bych měla bez vytrhávání husté srostlé obočí. Jednou mi gynekoložka řekla, že to na mě jasně vidí, že budu mít nedostatek estrogenů nebo nadbytek androgenů, ale testy vyšly v normě, a stejně tak nyní u nové gynekoložky v jiném městě. Paní doktorka mi říká, že jsem v pořádku a léčbu mi nenavrhla. Akorát labioplastiku. Tak se chci zeptat, jestli přesto na ni můžu vyžadovat antiandrogen (za předpokladu tedy zvýšené citlivosti k androgenům, který ona předpokládám nebude sdílet a já to taky nemůžu vědět) a jestli by to mohlo pomoct. Taktéž mám problémy s pletí, v pubertě jsem na tom byla ještě skvěle, to byli všichni uhrovatí kromě mě, ale od nějakých 19ti se mi stále tvoří nové a nové pupínky a nejen na obličeji, ale také na hrudníku mezi prsy, na ramenech a podobně. Trpím také nočním pocením. Chci se dále zeptat, jestli s tím nemám pro změnu zajít na kožní, když na gynekologii to teda paní doktorka zakončila tím, že jsem v pořádku a stresuju s androgeny. :) Jestli i tam mi mohou předepsat Androcur, když tedy by měl působit příznivě i na akné. Jsem léčena odmalička na autoimunitu štítné žlázy. Na internetu se dá dočíst, že za nadměrným ochlupením může stát i štítná žláza, někde že snížená funkce, jinde že hypertyreóza, ale také odborníci píšou, že se štítnou žlázou to nesouvisí. Tak prosím i za zodpovězení tohoto dotazu, a jestli při další kontrole na endokrinologii mohu s doktorem konzultovat i to ochlupení, když už tedy vím, že hormony mám v pořádku. Akorát nadledvinky mi nebyly nikde kontrolovány, to se dá taky na endo a udělají mi to jen tak na mé požádání? Děkuji mockrát!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na endokrinologii zajděte. Gynekoložku požádejte o prostou antikoncepci s antiadrogenním účinkem.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-13 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x