Histologický nález

Dobrý den, potřebuji poradit. Je mi 25 let, chodím pravidelně ke gynekoložce. Již několikrát mi bylo řečeno, že mi vyšlo cyto na hraně - jednou v pořádku, pak zase ne a tak pořád dokola. 25.11.2011 mám napsáno L SIL.Kolpo TZ J - 23.5. u č. 12 KNIPS HV: těžce dyspl Toho 23.5. mi byla gynekoložkou provedena asi i biopsie... Výsledek histologického vyšetření: 4mm částka sliznice transformační zóny hrdla, na povrchu i v lumen endocervikálních krypt se nachází těžce dysplastický epitel, CIN 3, bez známek stromální invaze. Imunohistolochemický průkaz exprese p16 proteinu je difuzně pozitivní. Mám tedy několik dotazů: 1) co znamená difuzně pozitivní? 2) co znamená bez známek stromální invaze? to je dobře nebo právě špatně? 3) proč mě paní gynekoložka neposlala rovnou na konizaci? 26.7. jedu na onkologicko- gynekologické oddělení do nemocnice, ale pouze na další vyšetření...Z diskuze jsem však pochopila, že pokud již vyjde CIN 3, tak nic jiného než konizace mě nečeká? a nebo snad ano? Je ještě jiná možnost než chirurgický zákrok?! 4)Tento dotaz asi není přímo pro lékaře, ale...Zrovna jsem dostudovala, hledám si práci. A tak nevím, jestli raději nepočkat, protože nastoupit do práce a hned žádat o dovolenou z důvodu operace a následné rekonvalescence...Takže, je možné ihned po operaci nastoupit do práce?Nemělo by se jednat o fyzicky náročnou práci. Předem moc Vám děkuji za odpověď. Čekat měsíc na další vyšetření je opravdu peklo, když ani člověk pořádně neví co ho vlastně čeká :-( S pozdravem Tereza

Odpověď odborníka:

Dobrý den, k Vašim otázkám: difuzně pozitivní značí rozptýleně pozitivní. Bez známek stromální invaze je ta lepší varianta, značí to, že se nález nešíří. Konizace Vás určitě čeká, o jejím provedení bude rozhodnuto právě při vyšetření na specializovaném onkologicko-gynekologickém pracovišti. Výkon byste neměla zbytečně odkládat. Po operaci byste měla být týden až dva v klidu, 6 týdnů je nezbytně nutné dodržovat sexuální abstinenci, nekoupat se, jen sprchovat. Existují však ženy, které se po výkonu cítí velice dobře a neschopenku nežádají.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x