Hiv

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost nákazy HIV či jinou pohlavní nemocí při sexuálním styku, který byl s kondomem a trval zhruba tak 5 - 10 minut, pouze vaginální, s lubrikantem a s kondomem, předtím asi minuta orálního, taktéž přes kondom. Kondom po celou tuto krátkou dobu nesklouzl z penisu, avšak je možné, že nebyl stažený až ke kořeni. K ejakulaci ani nedošlo, styk byl přerušen a ukončen kvůli nedostatečné erekci a vzrušení. Po styku následovala ihned sprcha a hygiena teplou vodou a mýdlem. Zhruba týden po tomto styku z čista jasna (den předtím jsem ještě byl 30 minut běhat a následně skoro 2 hodiny silového tréninku nohou) přišla jednodenní horečka, která se držela kolem 38 stupňů a nešla srazit jedním paralenem, až po dvou spadla. K této horečce byla celková schvácenost a extrémní únava. Ještě ten den večer horečka odezněla a druhý den už kromě únavy nebyly žádné příznaky, takže jsem to přisuzoval přehnanému fyzickému tréninku. Nicméně jsem stejně šel k lékaři, kde mi nabrali krev na standartní testy, které všechny vyšly v pořádku, kromě lehce zvýšeného CRP (40 prý). Doktorka mi dala neschopenku na pár dní s tím, že mnou nejspíš prolétla nějaké infekce nebo zánět či viroza a že už je to pryč. Za 3 dny poté jsem šel znova na krevní testy na kontrolu. Ptal jsem se doktorky, zda-li by to nemohlo být něco pohlavního, říkala, že to by museli být přítomny další příznaky, což nebyly. Nikde žádný bolák, ani nic jiného. Nabrali mi ještě testy na boreliozu a klíšťové nemoci, na jejichž výsledky čekám. Týden potom jsem byl naprosto v pořádku, dokonce jsem byl schopný se už o víkendu vrátit k aktivnímu životu a sportovním výkonům a tréninkům. Nyní, třetí týden - začátek čtvrtého, mě trochu začíná pálit v krku, jiné příznaky ale nemám. Trochu mě hlodá svědomí a mám obavy, tak bych se rád zeptal, jestli je možnost se nakazit pohlavními nemoci i při použití kondomu, třeba jen pro to, že není stažený ke kořeni penisu nebo kvůli tomu že penis nemá dostatečnou erekci. Styk byl s ženou, která určitě střídá sexuální partnery. Nejspíš mi řeknete, abych počkal 2 měsíce a nechal se pro jistotu testovat, zajímalo by mě ale, jestli byste dokázali odhadnout riziko v takovéto situaci, či mě trochu uklidnit :-) Předem díky :-)

Odpověď odborníka:

Pokud byl styk chráněný kondomem, který neselhal, je pravděpodobnost nějaké nákazy minimální. Nezbývá než důvěřovat této ochraně. Nemáte se tedy čeho obávat.

Doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc.
Doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc.

Specializace: Psychiatrie, sexuologie
Pracoviště: Sexuologický ústav VFN v Praze a 1. LF UK

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Genetické vyšetření
Články: Genetické vyšetření
Genetické vyšetření je...
Infarkt myokardu může člověka zastihnout kdekoli: umíte účinně pomoci?
Nachlazení, viróza, nebo chřipka?
Články: Nachlazení, viróza, nebo chřipka?
V zimě se potýkáme s...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Mykózy – jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění žen
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Za produkci mléka nemůže vždycky jen nadbytek prolaktinu
Články: Za produkci mléka nemůže vždycky jen nadbytek prolaktinu
Tvorba mateřského mléka...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: