Hiv

Na den přesně po dvou týdnech, kdy jsem měl nechráněný pohlavní styk, jsem začal cítit bolesti kloubů (kyčle, záda, kolena), únavu, lehkou zimnici, mírnou teplotu, pálení očí. Zatím to trvá dva dny. Může se jednat o akutní primoinfekci HIV? Děkuji moc za odpověď S pozdravem Tomáš Vykoukal

Odpověď odborníka:

Tomáši, pro HIV infekci platí, že inkubační doba bývá 2–6 týdnů, někdy několik měsíců, primoinfekce se symptomaticky projeví po 2–4 týdnech od nákazy, typické jsou příznaky podobné tonzilofaryngitidě, infekční mononukleóze nebo chřipce jako tzv. flu-like syndrom (únavnost, horečky, bolesti svalů a kloubů, morbiliformní exantém zejména na zádech a hrudníku), ulcerace sliznic, zvětšení lymfatických uzlin, případné poruchy CNS (8 %) pod obrazem aseptické meningitidy. Proto u Vás HIV primoinfekci vyloučit jenom na základě symptomů nelze, doporučuji odběr krve na serologické vyšetření k vyloučení HIV infekce cestou VPL, dermatovenerologa či infekčního lékaře. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: