Hiv

Vážený pane Doktore/ Doktorko. Rád bych se zeptal, jaká je průkaznost testu na HIV, který jsem absolvoval po 13 týdnech od rizikového chování. Jaké faktory mohou ovlivnit výsledky testu? Může mít dlouhodobý stres (z možnosti infekce) vliv na negativní výsledek po této době? Mám ještě otázky týkající se primoinfekce. Délka trvání se uvádí jeden až tři týdny nebo dva až osm týdnů? Jedná se o kontinuální průběh například chřipkového onemocnění, nebo je možné mít třeba týden příznaky chřipky, která na se za týden opět vrátila. Příznaky probíhají souběžně, nebo se náhodně vyskytují? Mockrát předem děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, diganostické okno , kdy je riziko, že vyjde negativní výsledek protilátek pro HIV je cca 3 měsíce, 13 týdnů je tedy těsně na hranici, zopakval bych test raději ještě po 4 měsících po rizikovém kontaktu. Dlouhodobý stres neovlivní hladinu diagnostických protilátek. Stadium primoinfekce nastává krátce po expozci cca za 3-8 týdnů, příznaky jsou různé pocity chřipky i recidivující, různé kožní projevy, neurologické projevy, ale až polovina pacientů může být zcela bez příznaků.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: