Hiv

  • Dotaz od: františek
  • Publikováno: 14.12.2011
  • uLékaře.cz

Dobrý den paní doktorko.Před půl rokem jsem měl poměr s paní o který jsem nevěděl tak ůplně všechno.Tvrdila že je po zdravotní stránce v pořádku.Po pár týdnech jsem měl chřipku s bolestmi kloubu,svalu a vysokými teploty.Chtěl bych se zeptat jestli by to byly příznaky nákazy hiv i když nevím jestli jsem měl zvětšené uzliny nebo ne a jestli by mohly stoho dostat kolegové přes vzduch normální chřipku,jestli ne tak budu v pořádku a nyní mám zvětšené uzliny na krku bolý mě pod paždím,ale nevím jestli to jsou uzliny pod paždím neviznám se tomu tolik,na zádech a u kolen može to být taky příznak hiv.Předem děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, projevy HIV po expozici viru se většinou objeví za 2-4 týdny po expozici virem. Pacienti mohou mít různorodé projevy - bolesti v krku, zvětšené uzliny, teploty , bolesti kloubů, projevy na kůži - většinou po 3 týdnech projevy vymizí a několik let trvá stadium bez příznaků, kdy postupně v krvi dochází k úbytku CD4 lymfocytů /buňky důležitíé v ochraně proti infekcím/. Čím je buněk méně tím je pacient ohroženější nákazou různými infekčními patogeny. Doporučovala bych Vám si nechat vyšetřit HIV protilátky - po 6 měsících po rizikovém kontaktu , pokud byste onemocnění měl , tak by byly pozitivní. Vyšetření je běžně dostupné, na požádání není problém si ho nechat v laboratoři vyšetřit.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x