Hiv

Dobrý den, stala se mi taková věc. Měla jsem velké opary a strhla jsem si strup. Tekla mi hodně krev a docela dlouho. Pila jsem drink s klukem z jedné sklenice asi půl večera. Potom jsem zjistila, že má v puse taky krev a to dost. Nevím, jestli z dásní nebo z čeho. Byla tma, až potom jsem zjistila, že je celá sklenička od krve. Mám strach, že toto už by mohlo být nebezpečné. Je to možné? A ještě se chci zeptat na váš názor, že se dají udělat testy ale musí být mezi 19. a 21. dnem od té situace. Díky.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nejprve by asi (pokud je to možné) bylo vhodné zjistit, proč dotyčný vůbec krvácel a zda je nějak nemocný. Popsaná situace je z hlediska infekce krví přenosnými chorobami samozřejmě riziková (nejde jen o HIV) a je vhodné provést testy hned nyní (aby bylo případně možno porovnat výsledky s následujících testů) a pak s příslušným odstupem - 3 týdny od dané situace je ještě (pokud jde o HIV) příliš brzo, standardně testované protilátky se tvoří až za 2-3 měsíce. Doporučuji tedy včasnou konsultaci Vašeho praktického lékaře se kterým se na dalším postupu domluvíte.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Interní vyšetření
Články: Interní vyšetření
Interní vyšetření je soubor...
Cholesterol hlídejte! Vymkne-li se kontrole, můžete umřít
Vyšetření děložního čípku
Články: Vyšetření děložního čípku
Vyšetření děložního čípku...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Na léky proti nespavosti v těhotenství raději zapomeňte
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Ischemická choroba srdeční
Články: Ischemická choroba srdeční
Navzdory poměrně...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: