Hiv,infekce

Dobrý den,mám hrozný strach. Hodně jsem spěchala na záchod a až jak jsem toaletu opouštěla, jsem si všimla, že je klika potříšněna krví. Byla jsem v takovém šoku, že jsem nevěděla,jestli toaletní papír, kterým jsem se utírala byl zcela čistý.Myslím že snad ano, ale neprohlížela jsem si ho. Je pravděpodobné, že žena přede mnou měla menstruaci a potřísnila toaletu krví...Jsem v hrozném stresu. Prosím poraďte mi, je šance, že jsem se při utírání v případě, že byl toaletní papír špinavý, mohla nakazit HIV či hepatitidou C apod.?A pokud ano, co mám v teď dělat?Umřu nejspíš strachy...Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, přenos HIV pouze po kontaktu s krví potřísněným předmětem je velmi málo pravděpodobný, u hepatitidy C k přenosu může dojít při opkaovaném používání předmětů kontaminovaných krví /např. zubní kartáčky, ručníky /. Hlavní cestou přenosu u těchto infekcí je suxální kontakt, použítí infikované jehly /rizikové skupiny narkomani, ale i lidé s tetováží pearsingem/. Pokud chcete mít jistotu , že jste se nenakazila , doporučuji cca za 3 měsíce odběr protilátek proti HIV, HCV. Riziko přenosu je opravdu velmi malé ,pro příklad Vám uvededu, že pokud byste se poranila kontaminovaným předmětem, tak riziko přenosu HCV je přibližně 1,8-3%, HIV pouze 0,3%.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: