Hiv infekce

Dobrý den, mám 8,5měsíčního syna a vím o sobě, že jsem bohužel typ úzkostlivé matky (trpím OCD, takže problematikou HIV infekce jsem se zabývala už před mateřstvím a jsem tedy zřejmě ten typ internetem i tištěnou odbornou literaturou /mis/informovaného laika, které lékaři mají asi "nejradši") a občas mě, co se týče zdraví mého dítěte, napadají možnosti skoro až, řekněme, "sci-fi" ražení. Nicméně k věci: Nedávno jsem s malým jela nacpaným metrem a syn se z kočárku chytil tyče k držení. Až doma jsem si všimla, že má na prstě malý škrábanec. Nevím samozřejmě, kdy a jak k němu přišel, nemohu tedy ani vyloučit, že ranka byla čerstvá právě v době, kdy se syn chytil oné tyče v metru. Ačkoli vím, že je to krajně nepravděpodobné, mohla být na tyči čerstvá (nezaschlá) krev infikovaná HIV. Zajímá mě tedy, jak velká je pravděpodobnost nákazy mého syna, kdyby se všechny tyto možnosti sešly a ona infikovaná (resp. infekční) nezaschlá krev by se dostala k čerstvé rance mého dítěte. Doufám, že když krev z ranky vytéká, množství viru, jež by se synovi dostalo do krevního oběhu by bylo tak nepatrné, že je riziko infekce téměř vyloučeno (resp. že by si jeho imunitní systém s "pár" viriony poradil).. Zajímá mě tak Váš názor na výše nastíněné otázky. Vím, že nakazit se tímto způsobem není pravděpodobné, mj. proto, že by bylo potřeba velké množství infikované krve - ale co kdyby se HIV+ osoba, jejíž krev by se na synovu čerstvou a možná i lehce krvácející ranku dostala, nacházela zrovna ve fázi HIV pozitivity, kdy je hodnota virémie vysoká (tedy v rané nebo pozdní fázi) - stačilo by pak o dost menší množství krve k infekci (kapka)? Měla bych syna nechat za 3 měsíce vyšetřit? Předem Vám velice děkuji za Vaše vyjádření. S pozdravem, Lucie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lucie. Virus HIV není zas tak infekční, jak se o něm asi traduje. Například virus hepatitidy C je až 30x infekčnější. Pravděpodobnost, že se Váš syn takto nakazil, je téměř nulová. Pro infikování je nutný přímý kontakt infikované krve s krevním řečištěm potenciálního příjemce, nebo přímý kontakt infikovaných sliznic. Kontakt zprostředkovaný předměty je téměř vyloučen, HIV virus je poměrně citlivý organismus k vnějším podmínkám. Čili já tuto možnost nákazy při Vámi popisované situaci považuji za skoro nemožnou. Chápu Vaši starost, ale abyste syna ochránila před všemi riziky, které život přináší, to byste jej musela zavřít do sterilní skleněné koule. Nepřináší to nic dobrého ani Vám, ani jemu. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x