Hiv infekce, cd 4, buněčná imunita

Mel jsem rizikovy styk a po zhruba 15 dnech u me probehly nejake potize jak pri primoinfekci, ale zatim byl test po 77 dnech ( 11 tydnu ) negativni a bylo mi receno, ze uz by to bylo v testu videt a ze uz je nepravdepodobne, ze by se to po 12 tydnech objevilo, ale od te doby mam porad zdravotni problemy a nemohu se jich zbavit. Asi je nepravdepodobne, ze bych mel zpomalenou tvorbu protilatek a nebo je to mozne??? Vim , ze pak u hiv pozitivnich kontroluji jladinu CD4 lymfocytu, ale me rekli v laborce, ze se samostatne stanovit nedaji, tak nevim, ale udelali mi imunitni rozbor ( viz priloha), ale moc moudry z tech vysledku nejsem jestli tedy mam nejak oslabenou imunitu a jake tedy mam mnozstvi cd4?? Ta hodnota 0.59 znamena co ( jako 590)?? Neni to nejak nizko, kdyz je ta horni hranice 1.52?? Mohlo by to znamenat tedy infekci?? Je to normalni takovy rozdil?? Dekuji moc za radu a pripadnou odpoved s vysvetlenim vysledku tedy a jestli se skutecne neda zjistit jen hladina samotnych cd4.

Odpověď odborníka:

HIV infekce se stanovuje bud nepřímo, zjištěním přítomnosti anti-HIV protilátek v krvi, nebo přímo, stanovením virového antigenu p24 nebo virové nálože v krvi. Stanovení CD4 T lymfocytů je vyšetření, které mapuje stav imunity při již zjištěné HIV infekci, samostatně se v diagnostice HIV infekce neuplatňuje. Neboli pokud jste HIV-negativní, nemá stanovování CD4 valný smysl. Máte-li i po vyšetření stále obavy, že byste mohl být HIV pozitivní, vyhledejte dermatovenerologa nebo svého praktického lékaře, kteří kromě případného opakování vyšetření na přítomnost HIV infekce vyšetří (zejména dermatonenerolog, který na rozdíl od praktického lékaře může provést cílenější vyšetření - stěry z močové trubice apod.) i jiné případné pohlavně přenosné infekce - nepíšete, jaké obtíže jste měl nebo máte, klidně se může jednat o příznaky jiné infekce než HIV.
Ohledně zaslaných výsledků testu, všechny měřené hodnoty jsou v normálním rozmezí, měla by být tedy buněčná imunita u Vás v pořádku (je v mezích normy).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: