Hiv-infekčnost

Dobrý den, mám dotaz ohledně infekčnosti HIV. Pokud by se mi na malou, ale čerstvou a trochu krvácející ranku na ruce dostala čerstvá nezaschlá HIV+ krev, jaké riziko nákazy mi hrozí a PROČ? Četla jsem něco o nutnosti tzv. aktivního vtírání infikované krve do rány, aby bylo možné se takto nakazit.. V souvislosti s tím mě ještě napadlo, hraje-li v takovém případě nějakou roli následná poloha mé ruky. Je nižší riziko, abych se nakazila, pokud bych po tom, co se na mou čerstvou ranku na hřbetu ruky dostane ona nezaschlá infikovaná krev, měla ruku otočenou rankou (hřbetem) k zemi - a gravitace by tak pomohla tomu, aby infikovaná krev (i moje) "tekla" (kapala) na zem (a neměla tak opačnou nežádoucí tendenci se dostat do mého krevního řečiště)? A zároveň existuje vyšší riziko infekce, měla-li bych po tom, co se nezaschlá HIV infikovaná krev dostane na mou čerstvou ranku na hřbetu ruky, ruku otočenou rankou (hřbetem) vzhůru (tedy dlaní dolů) - čili by mi infikovaná krev mohla vlastně snadno "vtéci" do ranky a dále do mého krevního oběhu - ? A poslední otázka: Vím, že nakazit se tímto způsobem není pravděpodobné, mj. proto, že by bylo potřeba velké množství infikované krve - ale co kdyby se HIV+ osoba, jejíž krev by se mi na ranku dostala, nacházela zrovna ve fázi HIV pozitivity, kdy je hodnota virémie vysoká (tedy v rané nebo pozdní fázi) - stačilo by pak o dost menší množství krve k infekci (kapka)? Předem velice děkuji za odpovědi. Hezký den, Lucie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní/slečno Lucie. Pro srovnání - riziko získání HIV od infikované osoby při poranění jehlou kontaminovanou (čerstvou) krví dotyčné osoby se udává 0,3%. I při takovémto (jednorázovém) "přímém" vystavení je tedy riziko infekce velmi malé. V případě, který popisujete, by bylo riziko zřejmě o něco větší (větší množství krve než při srovnávaném poranění jehlou), i tak ale velmi nízké. Stadium infekce dané osoby by roli hrálo - tak jak popisujete, jde i o aktuální virémii, stejně tak by hrála roli "gravitace" (rozdíl v době expozice krvi - samozřejmě ale jen za okolností, kdybyste situaci vůbec neřešila a čekala...). Blíže mi nepřipadá vhodné zde na toto téma spekulovat, řekl bych, že to, s prominutím, jen živí Vaše úzkostné obavy z infekce...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: