Hladina hemoglobinu v krvi

Dobry den! Mam jiz druhym rokem hypochromni anemii, lecenou zpocatku maltoferem, pote sorbifelem ale kvuli spatnemu snaseni nyni zase maltoferem. Jenze pripravky mi vubec nepomahaji a ja mam nyni hladinu hemoglobinu v krvi pouze 8 a mam strach, kdyz nic nepomaha, ze se dostanu jeste niz. Lekari nevi, kvuli cemu, napadla ho pouze silna menstruace, kterou nemam silnou. Co by se stalo, kdybych se s touto hladinou dostala jeste niz? Uz nyni jsem vyrazena z normalniho zivota, cely den jen prospim a casto omdlivam (cukr mam v poradku) Dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl dnes ke mě přesunut. Příčin chudokrevnosti z nedostatku železa je mnoho a ačkoliv ztráty krve při menstruaci patří u mladé ženy k těm nejčastějším, obvykle nevyvolávají tak těžkou chudokrevnost, jak popisujete (gynekologické vyšetření je vhodné, ale sama můžete zhodnotit, zda krvácíte víc, než je u ostatních obvyklé - a uvádíte, že ne...). Pokud léčba přípravky železa nepomohla a stav se naopak zhoršil, je rozhodně na místě včasné podrobnější vyšetření příčiny stavu - především trávicího ústrojí (se zaměřením na problém v oblasti žaludku a dvanáctníku, který by vedl ke ztrátám krve - třeba vřed, nebo špatnému vstřebávání železa - třeba celiakie), podle výsledku pak i další vyš. Postupné zhoršení chudokrevnosti by vedlo k prohloubení příznaků, které již pociťujete - únava, spavost, problém s dýcháním, přetížení srdce aj. Doporučuji tedy navštívit co nejdříve Vašeho praktického lékaře a domluvit se s ním na dalším postupu a vyšetření, event. nasměrování rovnou ke specialistovi (hematolog). Přeji, ať se příčina stavu a tím i vhodná léčba odhalí co nejdříve!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: