Hladina tsh a darování oocytů

Před nedávnem jsem byla na odběru krve kvůli darování oocytů. Zjistili mi zvýšenou hladinu TSH (5,07) a byla jsem odeslána na endokrinologii. Pan doktor mi udělal ultrazvuk, podle něhož mám naprostou zdravou štítnou žlázu. Podle jeho krevních testů mám hladinu TSH 3,47; fT4 19,0; ostatní hodnoty přikládám v příloze. Pan doktor mi řekl, že je to zcela v pořádku a nebude to nijak léčit a pro darování to vůbec nevadí. Nicméně gynekolog (který má na starosti darování) mi řekl, že je to stále velmi vysoká hodnota, že by hodnota TSH měla být max. 2,0, a že budu muset brát hormony (euthyrox). Jsem docela zmatená z těchto dvou rozdílných postojů. Nechci brát hormony, pokud je to podle jiného doktora zbytečné.

Odpověď odborníka:

Pokud to chápu správně, Vy chcete oocyty darovat, ne je přijmout. V tomto případě se přikláním k názoru endokrinologa. Pokud byste měla být recipientem oocytů a plánovala jste těhotenství, pak bych souhlasila v gynekologem.
Na druhou stranu, nejsem specialistkou v oboru reprodukční medicíny - pokud by gynekolog nadále trval na užívání hormonů štítné žlázy pro co nejkvalitnější oocyty k odběru, hormonů štítnice se bát nemusíte a určitě Vám nepoškodí, pokud byste je přechodně užívala.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: