Hlen ve stolici

Asi tyden jsem trpela prujmem (asi uprostred tydne prislo jednodenni zlepseni na tuhou stolici, ktera byla obalena hlenem a pote opet prujem, obcas samotny hlen). Po navsteve praktickeho lekare a vylouceni infekce nebo problemu stitne zlazy z vysledku krve, doktorka konstatovala zanet traviciho ustroji. Po tydnu byla stolice tuha, ovsem stale se v ni objevuje hlen uz tyden. Jeho barva bila, ale casto i hnedooranzova.Laktobacily beru asi tri dny a zadne zlepseni. Zanedlouho mam jet na dovolenou a obavam se zdravotnich komplikaci. Je treba se hlenu obavat? Jine komplikace jako horecka, viditelna krev, bolesti

Odpověď odborníka:

Pokud lékařka konstatovala zánět, je otázka jestli je to zánět infekční (viry, bakterie), průjem po braní nějakých antibiotik, nebo neinfekční typu crohnova choroba .... Protože neuvádíte bližší výsledky z odběrů krve, nemohu se k tomu nějak moc blíž vyjádřit....
Hlenu samotného se ve stolici obávat nemusíte, pokud nebude provázen krví, nuceními na stolici atd. Každopádně v zahraničí dodržujte preventivní opatření typu pití pouze převařené či balené vody, mytí rukou a ovoce a zeleniny, řádně vařená jídla atd.
Určitě je dobré poradit se s lékařkou, která Vás sleduje a dělala odběry, případně si nechat ještě pro jistotu udělat výtěr ze stolice

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: