Hlen ve stolici

Mám již delší dobu problémy s trávením a chtěla bych se zeptat jakou mohou mít tyto problémy příčinu. Je mi 20 let a už třičtvrtě roku mám problémy s hnědožlutým případně hnědočerveným hlenem ve stolici a tlakem v oblasti žaldku, který se ale začne projevovat pouze zhruba 15 minut po jídle a trvá někdy jen pár minut jindy klidně několik hodin, ale někdy se také neprojeví vůbec. Poprvé jsem byla u své lékařky s tímto problémem v únoru tohoto roku, byl proveden odběr krve se závěrem, že je vše v pořádku a mám užívat pangrol na urovnání trávicích enzymů. problémy ale nepřestaly a tak jsem v květnu byla odeslána na gastroskopii, kdy vše dopadlo v pořádku a byl mi doporučen helicid na srovnání podráždění žaludku a v kombinaci s probiotiky se problémy téměř na tři měsíce srovnaly. před zhruba 4 týdny se ale všechno zase vrátilo, tlaky v oblasti žaludku, velké množství hlenu ve stolici hlavně při tuhé stolici (stolice je jím obalena) a několikrát po třídenní zácpě se objevila i jasně červená krev na jejím povrchu. Byla jsem tedy svou lékařkou odeslána teď už na kolonoskopii, kde mi ale paní doktorka po vyšetření břicha pohmatem a konečníku prstem sdělila, že pro kolonoskopii není důvod a v mém věku nepředpokládá žádné závažné onemocnění, přesto mě odeslala na ultrazvuk břicha kam mám jít příští týden. Moje problémy, ale pořád přetrvávají i když stolice je vcelku pravidelná a v současnosti nemám ani zácpu ani průjem přesto se mi stává že v relativně měkké stolici naleznu část velmi tuhé stolice hnědé až kaštanové barvy. Chci se zeptat zda jste také toho názoru, že kolonoskopie v mém případě není třeba nebo zda bych měla na vyšetření trvat a zažádat si o něj až půjdu na ultrazvuk. Začínám mít trochu strach a obavy o co se může jednat z internetu na Vás hned vyskočí příčiny jako jsou závažná onemocnění střeva a podobně, také dodávám, že u nás v rodině se nikdy žádné závažné onemocnění střev neprojevilo pouze hemeroidy a ve vyšším věku kolem 70 let polypy. Přesto prosím o radu a možná i trochu o uklidnění co tyto příznaky mohou znamenat. Děkuji za Váš čas který odpovědi na mou otázku budete věnovat.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Jano, podle popisu Vašich obtíží považuji provedení koloskopie za důležité v rámci jejich komplexní diagnostiky. Doporučuji Vám obrátit na jiné gastroenterologické pracoviště v rámci tzv. second opinion (druhého názoru) a podle výsledků se domluvit na dalším postupu. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: