Hleny a krev ve stolici batolete

Dobrý den,náš syn (19 měs.) má asi od 3.měs.střídavě zažívací potíže.Nejdříve plyny, pak začaly zelené stolice,objemné,páchnoucí,řídké několikrát za den.Postupně v nich přibyly hleny a nitky krve.Půl roku byl dětskou dokt.tento stav přisuzován zubům a že se vše upraví.Ale stále má období,kdy má řídké stolice s hleny a proužky krví (i 6x denně),které z něj někdy přímo tečou doprovánené plyny a pak zase částečné zlepšení.Půl roku už chodíme do gastroenter,poradny,gluten prý negat.,mléko taky,jen zvýšené jater.testy a HLA DQ2 pozit,HLA DQ8 negat., IgA gliadin 2,7,IgG 12,3. stolice na zbytky negat., sedimentace 20/55 (v době odběru měl průjem,ale ve stěru nic) Na sonu ztluštění porty?-nebyl kanylován Je stále kojený, měl dietu nemléčnou i bezlepkovou,řekla bych bez efektu.Je veselý. Na gastru nám doktorka řekla,že by to mohly být zuby ,ale když jsem se ohradila,že zuby přece nemůžou dělat tolik proužků krve skoro v každé 2 stolici,tak navrhuje udělat potní test a kolonoskopii. Chci se zeptat,mohly by tyto příznaky znamenat střevní záněty,mukoviscidózu,nebo by to jen mohla být alergie či nesnášen.bílkoviny krav.mléka,kterou se nám nepodařilo odhalit ani dietou?Nebo by mohl být alergický na mateř.mléko, i to jsem už na netu četla?Mám ho přestat kojit? Už nevím,co mu můžu dávat,abych mu nějak neškodila.Děkuji za odpověd, Veronika

Odpověď odborníka:

Dobrý den, opravdu by se mohlo jednat o nesnášenlivost bílkoviny kravského mléka /BKM/, i když kojíte tak BKM přechází do mateřského mléka. Doporučovala bych zkusit opravdu striktní dietu bez BKM u Vás , a pokud by to nepomohlo ,tak bych přestala kojit a v dietě bezmléčné pokračovala. Existují pro děti s nesnášenlivostí BMK speciálně upravená mléka , kde je BKM naštěpena na tak malé částečky, že již nespustí alergickou reakci /např. nutrilon allergy care/. S ukončením kojení u 19 měsíčního dítěte by neměl být problém. Ještě bych doplnila vyšetření protilátek proti tkáňové transglutamináse, protilátek proti endomyziu - tyto vyšetření se provádí k vyloučení celiakie. Kolonoskopie je určitě vhodná.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: