Hleny ve stolici

Dobrý den, moc Vás prosím o radu. Mám problém se stolicí. Vše začalo tím, že zhruba před rokem a půl se mi objevila krev z konečníku. Šla jsem k obvodnímu lékaři a ten mi po vyšetření konečníku prstem sdělil, že se jedná o zánět vnějších hemeroidů a naordinoval mi prášky. Po měsíci jsem ho prosila o podrobné vyšetření, jelikož jsem začala pozorovat i hleny ve stolici. Udělal mi tedy test na okultní krvácení, který byl negativní. Sdělil mi, že je vše v pořádku a že se to někdy stává. V poslední době jsem začala pozorovat, že chodím častěji na velkou a stolice je řidčí a častější než bývala / dříve jsem trpěla spíše zácpou a tak jsem pila asi půl roku juice z aloe vera, po kterém jsem měla pocit, že se mi stolice upravila a stávala se pravidelnější. / Lékař mi udělal znovu test na okultní krvácení a byl opět negativní. Měla jsem problémy se žlučníkem, a tak lékař připisoval časté chození na velkou tomuto problému. Nyní jsem 7 neděl po laparoskopickém odstranění žlučníku. Problémy se stolici se při dietě tolik neobjevovali, ale nyní chodím opět tak 3x denně na velkou. Nevím, bojím se, zda se nejedná třeba o nádor a tak bych ráda podstoupila vyšetření střev. Nevím, zda nemám na tomto vyšetření trvat, či zda je to opravdu zbytečné. Mám ale veliký strach z kolonoskopije a tak jsem se chtěla zeptat, zda je možno podstoupit i jiná "o něco příjemnějí" vyšetření, či zda je ji možno podstoupit alespoň v narkoze, a kam bych se v Praze mohla obrátit.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Hanko, pokud byly testy na okultní krvácení negativní, nádoru se bát nemusíte. Hemoroidy se často projevují jak jasnou červenou krví, tak i hlenem ve stolici. Problémy s častou stolicí mohou buď souviset s aloe vera - je projímavá, nebo i se syndromem tzv. dráždivého tračníku - je to pouze funkční porucha a vyskytuje se dost často u lidí, kteří mají zároveň hemoroidy. Než půjdete na vyšetření, zkuste aloe vera nepít a uvidíte. Pokud by častá stolice trvala dále, je možné udělat opět hemocult test na přítomnost krve ve stolici. Doporučuji také probrat s lékařem nebo lékárníkem léky, které užíváte - zda mezi nimi není některý, který by mohl častější chození na stolici způsobovat. Ke kolonoskopii není narkoza nutná, vyšetření je pouze nepříjemné, ale nebolí. Narkóza naopak nese vždy určité riziko a proto se rutinně nedělá.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: