Hluboá žilní tromboza

Dobrý den, letos v červnu jsem měla hlubokou žil.trom. v pánvi. Byla mi provedena trombolýza, nepodařilo se však plně rozpustit tromb. Užívám nyní Warfarin, beru Detralex. Jelikož se různí názory lékařů na délku léčby a vyhlídky do budoucna, prosím o Váš názor. Leidenská mutace byla negativní. Jak dlouho trvá léčba Warfarinem? (bolí mě z něj dost žaludek a musím brát APO OME). V říjnu byl výsledek ultrazvuku takový, že je to průchodné, ale ještě zúžené. Pořád mi totiž natéká noha - při zátěži. Doktorka mi řekla, že se to ani rozpustit nemusí, že to může přirůst k cévě. Musela bych i v tomto případě pořád užívat Warfarin i třeba za 5 let? Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Hano. Nejsou mi známé okolnosti, za jakých k trombóza?e pánevní žíly došlo (operace? ulehnutí na lůžko na několik dnů? dluohá cesta? spontánní trombóza?). Taky neznám u Vás rizikové faktroy- antikoncepce? kouření? I k těm výše uvedeným faktorům se při léčbě trombóz přihlíží. Pokuď k trombóze došlo spontánně, měla by jste být řádně vyšetřená hematologem k vyloučení genetické predispozice k zvýšené srážlivosti krve (vyšetření Leidenského faktoru nestačí). Antikoagulační léčba hluboké žilní trombózy by měla trvat 3 až 6 měsíců- pokuď jsou vyloučeny predispozice k hyperkoagulačním stavům.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: