Hmatateľné uzlinky po celom tele

Dobrý deň, už dávnejšie som prišla na to, že si dokážem nahmatať uzliny na krku a v trieslach (pri sone štítnej žľazy mi doktorka na moju žiadosť prezrela aj uzliny na krku a vraj sú malé a všetky sú do 7x4mm)...tie v trieslach majú asi tak 1-1,5cm a nedávno som zistila že niečo také asi do 1 cm mám aj pod pazuchami, ale predtým to tam asi nebolo je to ako taká fazuľka..všetky uzliny sú makké až na jednu pod pazuchou. Tá bola najskor maličká a nebolela, bola asi ako šošovička, potom po čase sa zvačsila a pri silnejšom zatlačení trochu bolela a teraz je zase menšia a nebolí vôbec. A teraz neviem či sa mám báť, alebo nie. Bola som u doktora a on mi to ani neprehmatal, iba povedal, že to si hlavne nemám ani chytať. Ešte dodávam, že mám ledva 50 kíl, nie som kosť a koža ale dosť štíhla, môže to byť tým alebo? Najhoršie je, že na internete som všade čítala, že uzliny za normálnych okolností nie sú hmatné nikde na tele, tak teraz ma už skutočne začína chytať panika. Ale na druhej strane som zas čítala aj to, že nádorové uzliny sú zvyčajne veľké a až také akoby hrče. Inak krv mám úplne ukážkovú. Mám 19 rokov.Ešte by som chcela dodať, že mi bolo pred tromi mesiacmi robene rtg hrudnika-v poriadku, vyšetrenie na toxoplazmozu, boreliozu, a nejaké dalšie veci tiež negatívne...a minulý týždeň aj sono orgánov brucha a to bolo taktiež v poriadku. Výsledky krvi mám ukážkové až na zvýšené ASLO. V noci sa nepotím, jesť mi chutí, dokonca som v priebehu posledných 2-3 mesiacov pribrala asi 2 kg, unavená nie som, jediné čo ma dlhšie trápilo boli zvýšené teploty, ale zistili mi v krku streptokoka, ktorý vraj môže mať súvislosť s tými zvýšenými teplotami a uzlinkami na krku, momentálne ma zvýšená teplota takmer netrápi, ked aj bola tak okolo 37(na streptokoka sa však stále liečim) Možno tam všetky tieto uzliny boli aj predtým, možno aj dlhší čas..skutočne neviem, iba ma raz napadlo si prehmatať uzliny a odvtedy to ide so mnou dolu vodou a môj doktor to odmieta riešiť, ani mi tie uzliny neprehmatal. Chcela by som tiež vedieť ako sa dá rakovinová uzlina odlíšiť laicky od normálnej. Rovnako by som chcela vedieť ci je možné si takéto podlhovlasté uzliny nahmatať alebo môže ísť o niečo vážnejšie?...A moja posledná otázka znie či sa v podpazuší nachádza niečo čo by som si mohla pomýliť s uzlinou, je možné tam niečo normálne nahmatať?...Aký je najvhodnejsi sposob na prehmatávanie podpazušia? Dakujem krásne za odpoved, viem že je to mnoho otázok naraz ale verím, že chápete môj strach keďže moje trápenie už trvá 3 mesiace.

Odpověď odborníka:

Milá neznámá..Cítím, jak moc byste potřebovala uklidnit, potěšit..Jste ciltivá, inteligentní bytost- sama jistě chápete, že žádný lékař, který by se opíral jen o slovní líčení- i když velmi pečlivé,jako je tomu ve Vašem případě- nemůže "konkurovat" názoru kolegy, který Vás opakovaně vyšetřoval, má k dispozici Vaše veškeré nálezy v chronologickém uspořádání apod..Pokuste se důvěřovat Vašim lékařům- jistě by v žádném případě nepodcenili situaci u mladé ženy. Domluvte si schůzku se svým registrujícím praktikem, vše v klidu znovu prodiskutujte, vyptejte se na vše, čím se trápíte..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: