Hodgikův lymfom

Dobrý den, mám dotaz. Je mi 30 let, jsem po druhém porodu. Cca po třech týdnech jsem při lehu na břiše měla pocit, jako by mě něco tlačilo do zeberni kosti. Pak se přidala únava, v noci jsem se strašně potila a nebylo mi dobře, šla jsem na vyšetření krve a zjištěna vysoká kyselina močová, lehce zvýšené jaterní testy a reaktivace EB viru. Pak mě začala bolet žebra celá, včetně lopatky a ramene, dle mého PL svalová blokáda. Další vyšetření krve-ještě vyšší kyselina močová (493), zhoršení AST,ALP lepší, EB viróza ustupuje. Chvíli se nic nedělo, pro jistotu udělaný rtg plic a hrudníku (nic se nenašlo ), začala jsem docházet na fyzioterapii. Od minulého týdne mě ale začalo svědit tělo (zejména plosky rukou a nohou a hlava), pořád se potím, v noci taktéž (hlavně vrchní část těla ), pokašlávám, žebra mě boli porad, motá se mi hlava, cukají mi svaly, prostě necítím se ve své kůži. Máme teď velké partnerské problémy, které jsem byla nucena řešit. Dle mého MUDr. jsem hypochondr a mám to všechno z nervů a stresu, ale já chci vědět, jak jinak se zjistí Hodgikův lymfom, když na rtg hrudníku nic nebylo a jak mám jinak postupovat? Prosím, poraďte mi, mám dvě malé děti a nervy na pochodu, už měsíc jsem se pořádně nevyspala. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Petro. Nevím, z jakého důvodu pomýšlíte rovnou na lymfom jako příčinu stavu, vámi popsané potíže jsou nespecifické a mohou mít vícero příčin. Každopádně není ale rozumné situaci brát úplně na lehkou váhu a svádět stav čistě na psychiku (ta ale může hrát velmi významnou roli, což nicméně neznamená, že jde o "hypochondrii" - tělesné důsledky stresu jsou zcela reálné). Měla-li jste zvýšené jaterní testy a trvají-li u Vás celkové potíže typu pocení atd., je třeba provést kontrolní odběry, zvážit např. i testy na hepatitidy, funkci štítné žlázy, zvážit provedení UZ vyšetření břicha aj. (pokud jde o Hodgkinův lymfom, normální RTG jej nevylučuje...). Takové potíže těžko přisoudit "reaktivaci" EB viru - tento typ nálezu z krevních testů bývá spíše následkem nějakého problému, který tělo oslabí, než příčinou potíží. Postup by měl koordinovat Váš praktický lékař, vzhledem k tomu, že zná Váš stav celkově a ví, jaké testy a a jakým přesně výsledkem byly již provedeny. Na potřebnosti event. konsultace specialisty se domluvte také nejdříve s praktickým lékařem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: