Hodnota ac neodpovídá délce těhotenství

Dobrý den paní doktorko, jsem ve 29+2 týdnu. těhotenství. Při dnešní kontrole mi pro provedení ultrazvuku sdělila paní doktorka, že hodnota AC odpovídá 28+0, ostatní naměřené hodnoty odpovídají délce těhotenství. Lékařka mi doporučila ubrat na fyzické aktivitě, přidat v 10 hod večer druhou "zdravou" večeři.Chce mě kvůli hodnotě AC vidět znovu za 14 dnů, aby mohla obvod bříška u miminka znovu změřit. Jedná se o druhé těhotenství, u prvního těhtenství byl porod v 41. týdnu, porodní váha 2,49 kg, délka 48 cm (také moje porodní váha byla nižší 2,50 kg). Můj současný věk je 39 let, netrpím těhotenskou cukrovkou, zatím jsem přibrala cca 8,5 kg, nemám vyšší tlak, ani bílkoviny v moči, subjektivně jsem bez potíží, měřím 163 cm, současná váha 70 kg. Dne 19.3. mi byla provedena amniocentéza s výsledkem - bez zjevných známek VVV. Ještě Vám napíšu hodnoty z 20 týdne (resp 20+2 podle menzes, a 20+1 podle ultrazvuku). Hodnoty byly BIP 48 mm/20+5/, HC 186 mm /21+0/, AC 148 mm /20+1/, FL 35 mm /21+2/ - souhrn 20+6. Chtěla bych se zeptat, jestli se mám vzhledem k současné hodnotě AC znepokojovat a tato odchylka (1 týden+2 dny) může značit nějaký závaznější problém. Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě teď není důvod znepokojovat se, tato drobná odchylka neznačí žádný závažný problém. Je třeba brát v potaz i Vaši a partnerovu konstituci. Dodržujte doporučení lékaře. Důležité budou výsledky kontrolního měření za 2 týdny.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: