Hodnota psa

Tatinek 68 let,váha 86 kg.Chodi na pravidelne prohlídky k urologovi,kde mu meri PSA. 2013/10-PSA 2,44 2014/12-PSA 3,04 t9% 2015/4 -PSA 4,48 t9% 2015/6 provedena biopsie histol.negativni 2016/1 -PSA 4,91 t9% 2016/9 -PSA 8,41 fPSA 0,64 index8% 2016/11 objednan na biopsie Rada bych se Vas zeptala co zapříčinilo tak rapidní vzrůst PSA za těch osm měsíců v tomto roce ,zda se máme obávat a jaka je pravděpodobnost,že PSA se bude i nadále zvysovat..Tatinek ma kardiostimulátor a užívá leky:Prestans10/10,Rilmenidin,Metformin a Cholib. Predem dekuji za odpoved,s pozdravem Petra

Odpověď odborníka:

PSA není specifické pro nemoc, ale pouze pro orgán - je produkováno prostatou. PSA nám říká, že je prostata obecně nemocná nebo podrážděná. Jelikož může nárůst hodnoty znamenat i rakovinu prostaty, tak se dělá zmíněná biopsie.

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Poprvé u gynekologa – nejčastější dotazy
Články: Poprvé u gynekologa – nejčastější dotazy
Důvodem k první návštěvě...
Hemoroidy řešte – možností léčby je dost!
Články: Hemoroidy řešte – možností léčby je dost!
Hemoroidy jsou nezávažné...
Na léky proti nespavosti v těhotenství raději zapomeňte
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Nádorová bolest
Články: Nádorová bolest
Bolesti při nádorových...
Profesionální dentální hygiena krok po kroku
Články: Profesionální dentální hygiena krok po kroku
Dentální hygiena v...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: