Hodnoty

Dobrý den, už jsem vám psala ohledně těhotenské cukrovky, ale ještě jsem se chtěla zeptat ohledně hodnot. Ve 24. tt jsem měla naměřeno na OGTT nalačno 5,2, po 1 h 11,5 a po 2 h 10,2. V porovnání s ostatníma se mi ty hodnoty zdají vysoké. Léčit jsem se začala ve 26. tt. Stále se bojím, že jsem již cukrovku měla před otěhotněním, jen se o ní nevědělo. Vím, že než jsem otěhotněla, tak jsem měla cukr nalačno 5,0, ale nikdo mě nikam neposlal. Bojím se nějakých následků miminka, protože jsem jedla i sladké než byla těhu. cukrovka zjištěna. 1. Mohla jsem ji již mít před otěhotněním? 2. Dále jsem se chtěla zeptat, zda je hodně pravděpodobné, že po takových hodnotách mi zůstane i po porodu. Oba rodiče mají cukrovku a mně je 30. let a nyní jsem ve 31. tt. Mockrát děkuji za odpovědi a za váš čas. Lenka

Odpověď odborníka:

Cukrovku před otěhotněním jste mít nemusela, hodnota nalačno 5 mmol/l je normální - norma je až do 5,6 mmol/l. Těhotenství mohlo u Vás fungovat jako spouštěč. Že v budoucnu onemocníte cukrovkou (už netěhotenskou), je bohužel pravděpodobné - ženy s těhotenskou cukrovkou mají riziko už tak vysoké, u Vás je ještě navíc zvýšeno rodinnou zátěží. Doporučuji kontrolní odběr ranní glykémie 6 měsíců po porodu (po stabilizaci hormonální situace), při obtížích dříve. Účinně můžete rozvoji cukrovky bránit vhodnou dietou, normalizací tělesné hmotnosti, pravidelným pohybem, eliminací rizikových faktorů (nekouřit, alkohol s mírou, nepřejídat se sladkým). Pokud otěhotníte znovu, bude riziko cukrovky v dalším těhotenství také vysoké.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: