Hodnoty anti tg a tpo zvýšené

Dobrý den, již před 2lety jsem byla vyšetřena na TSH - zvýšený asi o jednotku, nevím ted přesně hodnoty. Po neustálých problémech - únava, malátnost, zimoumřivost, suchá kůže, přibývání na váze ( 6 kg) a nemožnost zhubnout, otoky jsem si opět nechala loni na jaře udělat testy s tím, že opět vyšlo TSH mírně zvýšené. Lékařem jsem nikam poslaná nebyla...během roku se mi tak zhoršily bolesti i v kloubech, že jsem trvala na vyšetření opětovném komplexním. Nyní mám anti TG místo limitu 115 na 507 a anti TPO místo do 34 ana 78..hormon TSH není uveden. Co to může značit? Jsem odeslaná na vyšteření na endokrinologii - bohužel objednací doba je přes 2 měsíce. Můžete mi prosím předběžně poradit, zda se jedná o štítnou žlázu..Problémy začaly po druhém Těhu - asi rok potom..Je možné užívat současně antikoncepci, pokud mi bude diagnostikována hypo .Děkuji MM

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Mejstříková. Vámi popsané potíže by s poruchou funkce štítné žlázy souviset mohly, i když je pravda, že pokud bylo zvýšení ukazatele TSH jen velmi malé, nebylo by dobře je na štítnou žlázu svádět hned... Další testy, které uvádíte, svědčí pro přítomnost autoimunitního zánětu štítné žlázy (což je nejčastější příčina její dysfunkce...). Rozvoj onemocnění štítné žlázy po graviditě nebo během ní je častý. Myslím, že je zcela bezpečné vyčkat na názor endokrinologa (který mimo jiné doplní ultrazvukové vyšetření), předpokládám, že Vám navrhne léčbu malou dávkou hormonu štítné žlázy (můžete se na tom ale domluvit i rovnou s Vaším praktickým lékařem). Užíváním antikoncepce je při onemocnění štítné žlázy možné.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x