Hodnoty freet4 x neúspěšné ivf

Dobrý den, mám za sebou dva neúspěšné embryontransfery a při pátrání po příčině mi byla mimo jiné odebrána i krev na stanovení hormonů štítné žlázy. Výsledek: T3 volný (S; látková konc. [pmol/l] *) 3.96 pmol/l (3.5-6.5) T4 volný (S; látková konc. [pmol/l] *) 7.7 pmol/l (8.9-17.6) TSH (S; arb. látková konc. [mU/l] *) 1.748 mU/l (0.55-4.78) Jak byste, prosím, interpretovala výsledky? Dle Vašeho názoru - vyžaduje snížená hladina T4 léčbu? Může to být příčina neschopnosti otěhotnět? Může být při těchto hladinách mimo normu i prolaktin (zatím neměřen). Můžou být hodnoty zkresleny třeba antihistaminiky a léky na astma? Jedno dítě již mám, počato bez problémů, nyní jsem 15 měsíců po porodu. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v případě takzvané hypothyroxinemie ve spojení s problémy s otěhotněním doporučujeme zpravidla k užívání malou dávku hormonů štítné žlázy, i když je hladina TSH ještě v normě. Hladina prolaktinu je ale jedním z parametrů, který by měl být určitě vyšetřen při problémech s otěhotněním také. Vlastně jako jeden z prvních. Doporučuji také dovyšetřit hladinu kortisolu k vyloučení poruchy funkce nadledvin. Docela mě překvapuje, že vám dělali 15 měsíců po porodu již druhý embryotransfer, zvláště, pokud jste v prvním případě otěhotněla bez problémů spontánně (pokud tedy nedošlo k výměně partnera :-)..a přitom neudělali ani základní hormonální vyšetření. Příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Chris Klug: ani transplantace jater ho nezastavila na cestě za olympijskou medailí
Otestujte si své klíště
Články: Otestujte si své klíště
Kdo má rád jistotu a nechce...
Krevní plazma: darovat, či nedarovat?
Články: Krevní plazma: darovat, či nedarovat?
Snili jste o tom, že se...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Předčasný porod se po umělém oplodnění je častější
Články: Předčasný porod se po umělém oplodnění je častější
Předčasný porod a nízká...
S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Články: S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Konečně nastal čas dovolené...
Lymeská borelióza může zaútočit opakovaně
Články: Lymeská borelióza může zaútočit opakovaně
Lymeskou boreliózu je sice...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: