Hodnoty hormonů štítné žlázy

Dobrý den, ráda bych získala názor na níže popsané vyšetření štítné žlázy. V říjnu roku 2008 jsem prodělala nemoc léčenou antibiotky, 2 dny po dobrání mi byl proveden kontrolní odběr krve s výsledky CRP 8,4 a TSH 4,777. Všechny ostatní hodnoty krve naprosto ukázkové dle lékařky, přímo ideální na darování krve. Uvádím dále, že bývám často nemocná (3-4 za rok, bohužel mi lékařka nasazuje většinou antibiotika). Kvůli těmto naměřeným hodnotám jsem byla odeslána na endokrinologii, kde byla 28. 11. odebrána krev, po 4 týdnech od prvního odběru. Na výsledky a další vyšetření jsem byla lékařem objednána až 30.1.2009. Momentálně se opět léčím z nemoci, už třetí týden, plicní lékařkou pro malý stín nasazena atb, cítím se už lépe. Výsledky z endokrinologie z 28.11.2008 byly následující:S_FT4_RIA 16,01 (pmol/l), S_TSH 4,47 (mU/l), S_ATPO_* 70,66 (kU/l). 30. 1. bylo provedeno vyšetření se závěrem: kůže teplá, jemná neopocená, na krku bez hmatné strumy, uzliny nezv. orbitopathie není, makroglosie není, perimetr orientačně v normě. PL 2,8 ml, LL 2,4 ml, PL i LL echostruktura je hruběji zrnitá, normoechogenní, bez ložiskových změn. Byla mi stanovena diagnoza: atrofická autoimunitní chronická thyreoiditida, latentní primární hypothyreosa. Nasazen Letrox 50, 1 tableta. Tablety jsem užívat nezačala, jelikož celou dobu před odběry i po odběrech se cítím dobře, bolesti v krku nepociťuji, žádný z příznaků snížené funkce štítné žlázy nemám, cítím se fit, energie na rozdávání, vlasů mám na " 2 hlavy", tudíž nepadají. Váha je stabilní 65, krom jarního nárustu 3 kg v důsledku nesportování na nynějších 65. Měřím 175 cm, nekouřím, trvalé léky neužívám. Tlak mám celoživotně spíše v nižších a středních hodnotách ,tepová frekvence kolem 95, taktéž dlouhodobě několit let, bez problémů. 3 roky beru hormonální antikoncepci. Uvádím, že mi byly léky nasazeny až po 2 měsících od odběru, což nepovažuji za normální. Stav může být naprosto nyní jiný. Navíc v době odběru jsem trpěla zvýšeným stresem v důsledku náročných studijních povinností ve škole, ukončují studium 5. ročníku VŠ. Mnohokrát děkuji za Vaše vyjádření k dané situaci.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, myslím, že by bylo moudré začít brát Letrox tablety tak, jak jste dostala naordinováno. Pokud byste je brát nezačala, časem by se metabolický deficit, který je nyní zatím latentní /skrytý - proto nemáte žádné projevy a cítíte se dobře/ projevil a mohla byste mít větší potíže / šž má vliv v podstatě na všechny systémy v těle, řídí metabolismus. Diagnosa je správná / i když její stanovení někdy déle trvá/, neváhejte s braním tablet, není vhodné v tomto ohledu pochybovat o závěrech vašeho lékaře, byla jste vyšetřena nadmíru dobře. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: