Hodnoty s_tsh

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamenají hodnoty S_TSH_* a S_TSH - první je 0,27 a 4,2. Hodnotu S_FT4_* mám 12,0 a S_T4 22,0. Lečím se na hypotyreozu, beru denně Euthyrox 50 po dobu 1,5 roku. Mám ale neustále pocit oteklého krku, problémy s pocením a otokem končetin. Lékařka mi k euthyroxu předepsala magnesium kvůli zvýšenému třesu rukou. Půl roku po nasezení euthyroxu některé problémy zmizely, ale teď je opět všechno zpátky. Vyřešilo by některý z výše uvedených problémů užívání řasy Kelp, popřípadě je vhodné užívat ji jako doplněk nebo se to při těchto hodnotách nedoporučuje? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, TSH je hormon podmozkové žlázy, který reguluje činnost štítné žlázy a pro sledování její funkce je klíčový. T4, resp. FT4 jsou přímo hormony štítné žlázy. Hladina hormonů může i při konstantním dávkování Euthyroxu kolísat - reaguje na stres, nemoci a další faktory. Jod by při hypotyreose neměl vadit - poraďte se ale raději s Vašim endokrinologem - důležité je totiž i to, jestli nemáte uzly ve štítné žláze (diagnostikují se ultrazvukem). Každopádně, žádná z uvedených hormonálních hladin není vysloveně špatná, tudíž si nejsem jista, jestli Vaše obtíže souvisí se štítnicí. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
SZ a hyperprolaktinemie | Od: Marketa | 7.11.2014 18:32
Dobrý den, trápím se již druhým rokem s hyperprolaktinémii /hodnot yna 1500 miU/l/- nalez na hypofyze mikroadenom. Nasazen cabergolin, ale hodnoty PRL nesnizeny, FT4 na hrane 13,00 pmol/l a TSH se neustale zvysuje od 2,0 pred rokem nyni 3,5 mU/l. Unava, migreny a pribyvani na vaze. J emozna souvislost se SZ, popr. subkloicka hypothyreosa ? Jaky zvolit postup ci dalsi vysetreni ? Dekuji a zdravim
reagovat
re:SZ a hyperprolaktinemie | Od: uLekare.cz | 10.11.2014 10:33
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, aby jste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nepodceňujte vyrážku. Může být projevem alergie.
Články: Nepodceňujte vyrážku. Může být projevem alergie.
Alergie mívá různé projevy...
Sádlo je (opět) zdravé
Články: Sádlo je (opět) zdravé
Není to poprvé, kdy vědci...
Otrava železem
Články: Otrava železem
K léčení anémií a...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Umíte pečovat o kardiostimulátor?
Články: Umíte pečovat o kardiostimulátor?
Pokud máte v rodině nebo...
Krevní tlak a pulz: Co jejich hodnoty napoví?
Články: Krevní tlak a pulz: Co jejich hodnoty napoví?
Někdo by si mohl myslet, že...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: