Hodnoty štítné žlázy v těhotenství

  • Dotaz od: Lucie Bednářová
  • Publikováno: 8.10.2013
  • uLékaře.cz

Paní doktorko. Jsem v 17tt a při vyšetření mi vyšly tyto hodnoty: TSH:5,517 (ref.mez 0,35 – 4,00 mIU/L); T3 volný 4,4 (ref.mez 2,3 – 6,2 pmol/L); T4 volný 13,45 (ref.mez 9,00 – 19,0 pmol/L). Je hodnota TSH, tedy snížená fce štítné žlázy pro miminko ohrožující? Je nezbytně nutná medikace? Děkuji. Bednářová

Odpověď odborníka:

Jedná se o mírnou odchylku od normy, nicméně v těhotenství jsme přísnější a substituci hormony štítné žlázy bych určitě doporučila, ideálně i se substitucí jodem (100 ug denně, pokud ho ještě nemáte v těhotenských vitamínech).
Co se týče vlivu na miminko, snížená funkce štítnice ho nejvíc ovlivňuje v prvním trimestru, kdy se zakládají jednotlivé orgánové systémy. Nevíme sice, jaké jste měla tehdy hodnoty, každopádně, pokud dojde k vážnějšímu poškození plodu, těhotenství se neudrží.
T.č. už má miminko vlastní štítnou žlázu. Léčbu ale doporučuji proto, že i nyní by při progresi hypotyreosy mohlo dojít ke komplikacím jako předčasný porod a s tím související potíže.
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: