Hodnoty štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den paní doktorko. V 17tt byly mé hodnoty štítné žlázy: TSH:5,517 (ref.mez 0,35 – 4,00 mIU/L); T3 volný 4,4 (ref.mez 2,3 – 6,2 pmol/L); T4 volný 13,45 (ref.mez 9,00 – 19,0 pmol/L). Nyní ve 20tt jsou tyto: TSH:5,11 (ref.mez 0,27 – 4,20 mIU/L); T4 volný 13,20 (ref.mez 12,00 – 22,0 pmol/L); Anti-thyreoglobulin 17,0 IU/ml (ref.mez 0,0 - 115) a Anti-TPO 7,9 IU/ml (ref.mez 0,0 - 35,0). Co se dá z těchto nových výsledků vyčíst po těch 4 týdnech v porovnání s předchozími? Jak moc důležitá je medikace? Velmi děkuji. Lucie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, za 4 týdny nedošlo k žádné výraznější změně, v obou případech se jedná o mírně sníženou funkci štítné žlázy. Jelikož nemáte přítomné protilátky proti štítné žláze (normální hodnoty antiTg a TPO), může jít jen o dočasné nezvládání těhotenské zátěže štítnou žlázou. Nicméně, v těhotenství se vždy snažíme o dosažení normálních hodnot hormonů štítné žlázy, jelikož jsou pro těhotenství hodně důležité. Určitě bych tedy doporučila substituci hormony štítné žlázy a dodávku jodu (denně 150ug - jako součást těhotenských vitamínů, nebo samostatně). Po porodu se může stav normalizovat. Nelze ale vyloučit ani další progresi poruchy funkce štítnice. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: