Hodnoty tsh

Dobrý den, léčím se se štítnou žlázou již 13let (je mi 28let). Byl mi diagnostikován autoimunitní chornický zánět štítné žlázy. Brala jsem euthyrox 75 (1 denně, 2x týdně 1,5 tablety) - říjnu jsem byla na odběrech a hodnoty TSH jsem měla 4, 215 - paní doktorce se to nezdálo, navíc mi zjistila cystu na štítné žláze a oznámila jsem jí, že bysme chtěli brzy miminko. Paní doktorka řekla, že by mi těhotenství teď nedoporučila a zvýšila euthyrox na 100 (1x denně), nyní mám hodnoty TSH 0,014. Je to normální, nejsou hodnoty příliš nízké? Nebo je to z důvodu cysty či plánovaného těhotenství v pořádku? Děkuji za odpověď! Jitka

Odpověď odborníka:

Milá Jitko, po zvýšení dávky máte nyní TSH pod doporučenými hodnotami a jste na hranici předávkování hormony štítné žlázy. Ideální TSH by se u Vás mělo pohybovat kolem 0,5 - to je optimum kvůli cystě i plánovanému těhotenství. Nevím, jak je cysta velká, pokud by byla 1 cm nebo větší, pak by bylo vhodné provést punkci a vyšetřit mikroskopicky její obsah, menší cysty se jen sledují ultrazvukem, jestli nerostou. Pokud se nyní cysta nebude došetřovat punkcí, myslím, že otěhotnění už nemusíte odkládat, jen se domluvte s lékařkou na úpravě dávky Euthyroxu. Jestli jste se štítnou žlázou zatím léčena u praktické lékařky, doporučuji přejít do péče endokrinologa kvůli těhotenství i cystě.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Pět kroků pro správnou aplikaci očních kapek
Články: Pět kroků pro správnou aplikaci očních kapek
Zkušenosti lékařů i jejich...
Nesvědčí vám prudké vstávání? Zaměřte se na srdce
Články: Nesvědčí vám prudké vstávání? Zaměřte se na srdce
Kolísavý krevní tlak, který...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Zčervenání kůže po alkoholu nemusí znamenat alergickou reakci
Bolestivý sexuální styk u ženy? Odpovědí je lubrikant
Články: Bolestivý sexuální styk u ženy? Odpovědí je lubrikant
Stále častěji se v naší...
Alergie na jahody a jiné ovoce
Články: Alergie na jahody a jiné ovoce
Ovoce z čeledi růžovitých...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: