Hodnoty tsh a těhotenství

V lednu jsem měla hodnotu TSH 4,69 (norma do 4,9) a T4 free 11,5. Chtěla bych se zeptat, zda s touto hodnotou je možné otěhotnět nebo bude problém a měla bych zajít na endokrinologii? Ještě chci k tomu dodat, že jsem 2 roky po ukončení chemoterapie a po ozařování levého nadkličku. V září 2013 byla hodnota TSH 4,9 a teď v lednu 4,7. Snažíme se o mimi od srpna 2013.

Odpověď odborníka:

Pokud jste absolvovala ozařování v oblasti blízké krku a je šance ozáření také oblasti štítnice, je možné, že její funkce je mírně oslabená a může se dále zhoršovat.
Rozhodně bych v této situaci doporučila navštívit endokrinologa. Jednak by bylo dobré žlázu vyšetřit, jestli je možné postižení radioterapií, jednak bych doporučila upravit TSH na hodnoty kolem 2,5, u kterých se popisuje, že jsou nejlepší pro plod a těhotenství celkově (nasazením substituce hormony štítnice). Pokud bude žláza jevit známky poškození, bude potřeba jejího sledování během celého těhotenství.
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: