Hodnoty tsh v těhotenství

Dobrý den, již 4 roky mám kompenzovanou sníženou fci štítné žlázy. V minulém měsíci jsem prodělala zamlklý potrat, v 6tt hodnoty tsh 10,79, ostatní v normě. Je možné, že tato hodnota měla vliv na těhotenství? Díky Lenka

Odpověď odborníka:

Milá Lenko, samotné TSH mi nestačí k dobré představě o hladině hormonů štítné žlázy, bylo by potřeba ještě uvést fT4. Teoreticky je možné, že to vliv na těhotenství mělo. Ale v časném těhotenství je také častou příčinou potratu "genetický omyl", kdy zárodek nemá dobrou skladbu genů, aby se mohl dále vyvíjet. Tyto omyly přírody jsou relativně časté a vůbec to nemusí znamenat, že by Vaše další případné těhotenství neprospívalo. Každopádně před početím upravte ve spolupráci s endokrinologem hodnoty hormonů štítné žlázy do optimálních hodnot (TSH kolem 1, max. do 2, fT4 spíše v horní polovině "normálního" rozmezí).

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: