Holter extrasystoly

Dobrý den pane doktore, mám na Vás dotaz ohledně extrasystol. Měla jsem Holtera a lékař mi nic neřekl, až doma dle zprávy jsem se dočetla že mám několik KES a SVES, ST úsek bez repolarizačních změn, pauzy nezachyceny. Mám se něčeho obávat či jsou extrasystoly běžným jevem a mohu to vypustit? Můžete mi vysvětlit rozdíl KES a SVES a které jsou pro mě nebezpečné? Beru 1/2 Betaloc ZoK 25 denně. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ojedinělé komorové (KES) i supraventrikulární (SVES) extrasystoly jsou častým nálezem i u jinak zdravých osob při 24-hodinové monitoraci EKG, proto se ničeho obávat nemusíte. Nález, který popisujete, je v normě, nebezpečný ve Vašem případě není ani jeden typ extrasystol. Léčba minimální dávkou betablokátoru (Betaloc ZOK) je dostatečná a efektivní. Obecně se však za závažnější považují komorové arytmie. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: