Horečky

Dobrý den, přítel má už týden horečky - okolo 38-39. Bral Paralen, ale nepodařilo se horečku snížit, naopak se ještě přidalo zvracení. Byl na pohotovosti, dostal čípky proti zvracení a endiaron a měl dále brát paralen. Nepomohlo. Byl u obvodní lékařky v moči mu nalezla stopy minerálů a krve a v krku něco. Dostal antibiotika Klacid SR. Nebyla mu ani odebrána krev. teď už nezvrací, ale sále přetrvává teplota přes 38, žádné jiné problémy nemá, pouze nespavost. Chci se optat na Váš názor na věc a optat se zda je možné někam zajít třeba na rozbor krve (i placené)?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, především je třeba informovat ošetřující lékařku, že horečky přetrvávají. Pokud přítel na kontrolu nepůjde, lékařka se nemá jak dozvědět, že má stále obtíže. Předpis antibiotik anebo i jiná léčba bez odběru krve je v ambulantní praxi běžná věc, neboť již z klinického obrazu onemocnění lze často stanovit nejpravděpodbnější (a správnou) diagnózu. Při další kontrole třeba lékařka rozbor krve bude požadovat (anebo bude požadovat jiné vyšetření anebo také ne - záleží opět na aktuálním nálezu - obtíže přítele + nález v krku, na plicích atd., neboli "fyzikální nález"). O odběr krve můžete požádat přímo ošetřující lékařku a předpokládám, že nebude mít velké námitky (kdyby měla, doporučuji zeptat se, proč je proti, jistě Vám to vysvětlí). Jinak lze za úplatu teoreticky provést odběr krve v jakékoli klinické laboratoři, ale prakticky záleží, jak je která laboratoř na platby zařízena. K onemocnění - horečka a zvracení jsou průvodními jevy spousty infekčních i neinfekčních onemocnění. Pokud je k tomu nález nějaké bakterie v krku a k tomu nález v moči ukazující s největší pravděpodbností na zhoršenou činnost ledvin, s velkou pravděpodobností to souvisí s bakterií v krku (například určité Streptokoky, které způsobují angínu, dokáží zároveň napadnout ledviny), tj.velmi pravděpodbně se jedná o infekci, která napadla oblast krku a močových cest, a podání antibiotik je tím pádem na místě ( = už klinický obraz a nález v moči stačí na to, aby se antibiotika podala).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: