Horká voda a varlata

Byly mi doporučeny sedací koupele a při poslední jsem si udělal vodu trochu moc horkou. Nebylo to, že by se to nedalo vydržet a hned bych z vody vyletěl, ale voda byla už nepříjemně teplá. Zarazilo mě nepříjemné "píchání" ve varlatech, které ale po chvilce odeznělo. Chtěl bych se zeptat, zda může příliš horká voda způsobit nějaké trvalé poškození varlat. O možném krátkodobém poškození spermií vím. Chápu, že když se poliji vařící vodou, tak asi budu mít následky. Spíš bych chtěl vědět, jak poznám, že už něco bylo špatně. Laický rozum mi říká, že v tak horký vodě bych asi rozhodně nemohl vydržet a že kdyby mělo teplem dojít k poškození varlat, tak bych musel mít i spálený šourek. Až na zarudnutí (které jsem měl v tomto horkém počasí i předtím) jsem po koupeli nic nezaznamenal - kůže se mi nezdála bolestivá ani oteklá. Přikládám fotku po více jak 24 hodinách od koupele. Omlouvám se za tento možná trochu hloupý dotaz, ale chtěl bych si být jistý, že nic nezanedbávám. Paradoxní je, že mírná bolestivost varlat, na jejíž příčinu na urologii nepřišli a já jí přikládal patrně neurologický význam (asi skříplý nerv), druhý den na několik hodin odezněla. Žádné silné dlouhodobé bolesti (typu že kvůli nim nemůžu chodit nebo sedět, že by byly dlouhodobě nesnesitelné) jsem neměl. Dá se případné zranění poznat ze sonografického vyšetření? Byla by případná změna tkáně patrná na první pohled? Děkuji za Vaši odpověď

Odpověď odborníka:

Nemusíte se ničeho obávat, k trvalému poškození varlat určitě nedošlo. Přiložená fotografie je bez patologického nálezu. S pozdravem Jana Harnová

MUDr. Jana Harnová
MUDr. Jana Harnová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: